Veszélyes hőség

2024.06.25. 17:19

Ezekkel a trükkökkel tehetjük elviselhetőbbé kedvenceink számára a nyarat +fotók

Akár kutyákról, akár macskákról van szó, minden állatnak szüksége van a megfelelő gondoskodásra a meleg hónapokban is. De hogyan védjük meg őket a forróságban?

Kemma.hu

A forró nyári napok nem csak minket, de kiskedvenceinket is megviselik, ezért különösen fontos, hogy ne csak a saját egészségünkről, hanem háziállatunk jóllétéről is gondoskodjunk ilyenkor. Attól függően, hogy állatainkat kertben vagy lakásban tartjuk-e, különböző dolgokra kell figyelemmel lennünk, hogy megfelelően védjük kutyáinkat a forróságban. Hoztunk néhány egyszerű praktikát, amellyel, és némi odafigyeléssel nagyban hozzájárulhatunk ehhez. 

Fontos, hogy megfelelően védjük kutyáinkat a forróságban, hiszen ők csak ránk hagyatkozhatnak
Fontos, hogy megfelelően védjük kutyáinkat a forróságban, hiszen ők csak ránk hagyatkozhatnak
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

Hogyan védjük kutyáinkat a forróságban?

Ilyenkor különösen fontos az árnyék biztosítása. A legjobb az, ha kiskedvenceink zöldövezetben tudnak megpihenni, például egy fa árnyékában, hiszen az aszfalt, jobban felmelegszik, és nehezen is hűl vissza, így akkor is forróságot áraszthat, ha időközben árnyékba került. Az is fontos, hogy naponta többször cseréljük, frissítsük kedvencünk vizét. Nem szükséges a csapvíznél hidegebb hőmérsékletűt adni, hiszen a kedvenceink torka ugyanolyan érzékeny lehet a jeges vízre, mint a mienk. A megkérdezett oroszlányi állatvédő, Omáscsik Orsolya emellett kiemelte:

Fontos, hogy semmilyen körülmények között ne tartsuk láncon a kutyákat, hogy szabadon mozoghassanak és árnyékot találjanak

A lakásban tartott állatokkal is van feladat

Benti tartású kedvenceink esetében a korábban említett vízcsere és hűsölési lehetőség megléte mellet a napi séták esetében fontos figyelembe vennünk az időjárást. Ha tehetjük, a legnagyobb meleget elkerülve, inkább reggel vagy este vigyük le őket a megszokott sétára. Ha ez nem megoldható, napközben lehetőleg zöldövezetben tegyük ezt meg. Gondoljunk arra, hogy a forró aszfalt akár meg is égetheti kedvenceink tappancsát!

Idős hölgy kiskedvencét sétáltatja.
Kutya meleg van, főleg az aszfalt közelében
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

Macskáink gondozása a hőségben 

A macskán esetében is a felelős állattartás része a nyári melegre való felkészülés. Bár ők sokkal jobban viselik a meleget, mint a kutyák. Kertben tartott cicáinknak ugyanúgy fontos a szabad mozgás és a friss víz biztosítása. A lakásban tartott kedvencek esetében sem kell izgulni, ők bőven megelégszenek ilyenkor a hűvösebb konyhakővel. 

Mit tegyünk, ha mégis megtörténik a baj?

Hőguta esetén egy vizes, törölközős borogatás segíthet. Ha kutyánkon eszméletvesztést, hányást vagy erős lihegést tapasztalunk, ne káslekedjünk: a hűtés megkezdése mellett azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Speciális eszközök

A hosszabb ideig tartó, nagyobb mozgást végző kutyák esetében hűtő mellényeket és zselés hűtő párnákat is használhatunk. Ezek praktikusak, nem károsak és különösen akkor segítenek sokat, ha intenzív mozgásnak van kitéve az állat. 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában