Elismerés

2024.06.12. 12:56

Esztergomi diákok kapták az országos diákpályázat különdíjait

Két esztergomi középiskolás diák nyerte a „Bántasz vagy Támaszt adsz? A döntés a Tiéd!” országos diákpályázat különdíját – tudatta közleményében Az út a boldogsághoz nemzetközi kampány.

Kemma.hu

Zsolnai Rita, Az út a boldogsághoz PR és média felelőse a közleményben elmondta, hogy a pályázaton több, mint ezerkétszáz felső tagozatos és középiskolás diák mutatta meg, hogy elutasítja az iskolai erőszakot és csatlakozik a „Fiatalok egy erőszakmentes jövőért” kampányhoz, amit a Virágozz és Prosperálj Közhasznú Alapítvány hívta életre - Az út a boldogsághoz nemzetközi mozgalom keretén belül - látva az iskolákban egyre erősödő agressziót, bántalmazást, bullyinget, mely a diákok, a pedagógusok és szülők életét is beárnyékolja, megkeseríti.

Az országos pályázaton keresztül a diákok kisfilmmel, zenével, rajzzal vagy verssel mutatták meg azt, hogy az erőszak milyen negatív hatással van saját, a diáktársaik, az osztályközösségük életére, valamint azt, hogy ők már döntöttek, és elutasítják egymás bántását, heccelését, cikizését, inkább az összefogást, egymás segítését és tiszteletét választják, valamint erre buzdítanak másokat is.

A diákok kisfilmmel is bemutatták az iskolai erőszak hatásait Fotó: ZandArt / Forrás: Az út a boldogsághoz nemzetközi kampány

A június elején megrendezett ünnepélyes díjátadóra nemcsak az ország különböző pontjairól, de a határon túlról is érkeztek pályázó diákok, szülők és pedagógusok egyaránt. A díjátadót színesítette a diákok pályamunkáiból felállított kiállítás, valamint a díjátadón levetített filmek, illetve az élőben, a diákok által előadott fantasztikus és elgondolkodtatott dalok, versek.

A pedagógusok lelkesen nyilatkoztak a díjátadón arról, hogy a pályázat olyan eszközt adott a kezükbe, mely a diákok nyelvén íródott, amihez diákjaik könnyen tudtak csatlakozni, ami által a diákok az alapvető értékeket elkezdtél életük részévé tenni, és olyan magokat, gondolatokat sikerült elvetni általa, mely egy barátságosabb, összetartóbb és megértőbb osztályközösséget teremtett.

Novák Antónia, a Virágozz és Prosperálj Közhasznú Alapítvány elnöke a díjátadón elmondta, hogy egyrészt szívszorító volt a tizenévesek pályamunkáin keresztül látni és hallani mindazt a nehézséget, fájdalmat, akár megaláztatást, amivel olykor-olykor szembesülnek a diákéveik alatt, de egyben megható és örömteli volt látni és hallani érett gondolkodásukat, vágyaikat, felelős hozzáállásukat az élethez, valamint azt, hogy példamutatásukkal készek egy jobb, barátságosabb jövőt teremteni.

Néhány alkotás a pályázatról
Fotó: ZandArt / Forrás: Az út a boldogsághoz nemzetközi kampány

Az elnök asszony kiemelte, hogy látva az iskolai erőszak egyre erősödő problémáját, nem elég csak beszélni e tendenciáról, hanem tettekre és társadalmi összefogásra van szükség a diákokkal, szülőkkel, pedagógusokkal, civil szervezetekkel és felelős beosztású szakemberekkel karöltve az iskolai agresszió visszaszorítása és megszüntetése érdekében, mégpedig olyan programokkal és üzenetekkel, melyekkel igazán meg lehet szólítani és elérni a tizenévesek korosztályát, hogy a diákok maguk juthassanak arra a döntésre, hogy elutasítsák az agressziót és bántalmazást.

Az Alapítvány a nagy sikerre való tekintettel a következő iskolaévben is elindítja a diákoknak szóló pályázatát és folytatja a „Fiatalok egy erőszakmentes jövőért” kampányát, melynek célja az iskolai erőszak megszüntetése, valamint tovább folytatja társadalomjobbító munkáját felhívva a társadalom figyelmét arra, hogy mindannyiunk felelőssége, hogy a jövő generációjának olyan utat mutassunk, mely az alapvető értékekkel van kikövezve.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában