Képriport

2024.06.30. 06:45

Egy asszony élete a fotós szemével: Rózsi néni

Flajsz Péter Gergő 2000. május 9-én született Tatabányán. Az érettségi után szippantotta magába a fényképezés, amibe minden idejét és energiáját befektette. 2020-ban elvégezte az OKJ-s fotós képzést. Budapesten dolgozott fotólaboráns segédként. Már második éve dolgozik főállásban a Komárom-Esztergom megyei napilapnál mint fotóriporter. A legjobban a valóság megörökítése, az emberi történetek bemutatása érdekli. Ezért is jelentkezett a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) képzésére.

Flajsz Péter

– A MÚOSZ vizsgamunkám témájául Rózsi nénit választottam, akivel már születésem óta egy utcában élek, mégis csak egy éve kezdtünk el beszélgetni. Hamar rájöttem, hogy egy nagyon értékes emberrel állok szemben, akiben kicsit újra megtaláltam a dédi mamámat. Megszokottá vált, hogy amikor kint áll az erkélyen, integet, és ha lent van az utcán, beszélgetésbe is kezdünk, ami akár órákig is eltart. Úgy éreztem, hogy mindenképp szeretném megörökíteni őt és napjait, és még jobban megismerni Rózsi nénit – árulta el a fotós.

Nagy Istvánné (90) Rózsi néni 1933-ban született Erdélyben. A fiatalsága, mint akkoriban sokan másoknak, rengeteg nehézséggel telt a második világháború miatt. 

Rózsi néni
Sűrűn nézi vissza az általa is készített fényképeket - Oroszlány, 2024.05.13.
Fotó: Flajsz Péter

Erdélyből Kárpátaljára költöztek a családjával, apukája munkalehetősége miatt. Innen, a rossz körülmények közül a háború éveiben katonai vagonnal próbáltak eljutni Magyarországra.

Rózsi néni
Rózsi néni mutatja a 16 éves korában készült fényképet magáról, mely az új ünneplő ruhája miatt készült - Oroszlány, 2024.05.16.
Fotó: Flajsz Péter

 Így kerültek Ikrénybe. Rózsi néni ott töltötte gyermekkorát, és ott ismerte meg későbbi férjét, akivel 1958-ban költöztek Oroszlányba, a Gönczi Ferenc utca 9-be. Rózsi néni azóta is itt él.

Rózsi néni
Aktívan végzi a mindennapi házimunkákat - Oroszlány, 2024.05.15.
Fotó: Flajsz Péter

Dolgozott mezőgazdaságban, kertészetben, étteremben. Három gyermeke született, Rozália, Izabella és István. 

Rózsi néni
Sokat járja a várost egyedül, bármilyen elintézni valója is akad - Oroszlány, 2024.05.30.
Fotó: Flajsz Péter

Fia pár éve elhunyt. 17 dédunokája és már egy ükunokája is van.

Rózsi néni
Oroszlánytól nem messze, Bokodon élő lányát gyakran látogatja - Bokod, 2024.05.14.
Fotó: Flajsz Péter

A betegségek leküzdésében is mindig erős volt, felállt egy lebénulásból, melyet egy felborult lovaskocsi okozott, túlélt egy tüdőembóliát és 86 évesen kijött a covid osztályról, tavaly pedig még a gyermekkori bárányhimlőn is átesett. 

Rózsi néni
Mai napig élete része a kertészkedés, saját kertje már nincs, így Rozál lánya kertjét gondozza, amikor csak tudja - Bokod, 2024.05.14.
Fotó: Flajsz Péter

Egész életében a kertészkedés, a tánc és a társasági élete jelentette az örömöt, és jelenti a mai napig. Na meg persze a nagy családja, akikkel próbál minél több időt együtt tölteni amellett, hogy egyedül él.

Rózsi néni
Két lánya, Izabella és Rozália köszöntötték anyák napja alkalmából - Oroszlány, 2024.05.04.
Fotó: Flajsz Péter
Rózsi néni
Amikor otthon van sem magányos, mindig van kivel beszélgetnie - Oroszlány, 2024.05.15.
Fotó: Flajsz Péter
Rózsi néni
Az utcában élő Ilonkával jó kapcsolatot ápol évtizedek óta - Oroszlány, 2024.05.16.
Fotó: Flajsz Péter
Rózsi néni
Minden hónap utolsó szombatja a Bányászklubban megrendezett tereferéről szól, ahol a helyi nyugdíjasok szórakoznak - Oroszlány, 2024.04.27.
Fotó: Flajsz Péter
Rózsi néni
Rózsi néni rengeteg mindenre használja a gyógynövényeket, így teáját is abból készíti - Oroszlány, 2024.05.15.
Fotó: Flajsz Péter
Rózsi néni
1956 óta a fűző viselése mindennapossá vált az életében a lovas kocsis balesete miatt - Oroszlány, 2024.05.16.
Fotó: Flajsz Péter
Rózsi néni
A covid óta nem érzi az illatokat, de a virágok látványa felidézi benne azokat - Bokod, 2024.05.14.
Fotó: Flajsz Péter
Rózsi néni
Péter büszkén mutatta meg Rózsi néninek a kiváló minősítésű oklevelet, amelyet a képzés végén kapott. Megegyeztek abban, hogy a történetük folytatódik...
Fotó: Flajsz Péter

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában