Természeti csoda

2024.06.25. 11:28

Szép nagy termések vannak a nem mindennapi dadi banánfán

Valóságos csodának lehetnek szemtanúi a dadi lakosok. Magyar Attila immár hetedik éve foglalkozik banántermesztéssel, de nemcsak banánokat találtunk a előkertjében. Utánajártunk a nagy banánfa sztorinak.

Luter Márk

A dadi mezőgazdaságban, állatokkal foglalkozó Magyar Attila előkertjében olyan csodát pillantottunk meg, mint amilyet kis hazánkban nagyon kevés helyen találhatunk meg. A banánfa mellett japán fűzfával, selyemakáccal, illetve tulipánokkal is találkoztunk. Utóbbira nagyon büszke tulajdonosa, úgy vélekedik róla, hogy még a híres Kőröshegyi levendulásban sem ilyen szépek a tulipánok, mint vármegyénkben. Na de vissza a banánra, a történet körülbelül hét esztendővel ezelőtt kezdődött.

Már javában virágoznak a dadi banánfák
Már javában virágoznak a dadi banánfák
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra/Kemma.hu

– Az egyik munkatársam megkérdezte, hogy szükségem van-e banánfára, merthogy az édesanyjának van egy csomó. Erre a váratlan kérdésre pedig azt válaszoltam, hogy dehogynem, tegyünk egy próbát, akkor megpróbálom a banántermesztést. Az imént említett hölgy mindig Németországból hoz sarjakat, melyekből rengeteget eladtam már. Így kezdődött minden...

Nem csak banánnal találkoztunk a dadi előkertben

Az utcafronton található előkert rengeteg különböző növénytől és virágtól pompázik. Attila elmondása szerint mindent egyedül csinál a kertben, néhány éve már kirepült a szülői házból és Oroszlányban él, de munka előtt igyekszik minden reggel meglocsolni a növényeket, valamint megnézni, mekkorát nőttek, illetve fejlődtek a banánjai.

– Kertész akartam lenni, csak nem vettek fel, így aztán saját magamtól elkezdtem csinálni. A szomszédoknak, illetve a helyi önkormányzatnak eleinte nem tetszett, hogy a közterületnek számító előkertünkkel ilyen mértékben foglalkozunk, de később aztán megbékéltek a helyzettel. Többen jönnek a faluból, illetve a környékről megcsodálni a banánjaimat, képeket készítenek róluk. A kis banánok már ott lógnak a fákon – mesélte izgatottan a büszke hobbikertész.

Már szép nagy termés is van a dadi banánfán
Már szép nagy termés is van a különleges banánfán
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra/Kemma.hu

– A természet nagyságrendileg egy hónappal előrébb jár, az átlagosnál melegebb tavaszi és kora nyári idő miatt, hiszen a szomszéd utcában tavaly virágzott banánfa csak ősszel kezdett el virágozni, amelynek termése már a hideg éjszakák miatt nem tudott beérni.

Attilától megtudtuk, hogy a mintegy négy-öt méter magas nagyobb banánfa, amely ezekben a napokban virágzik az éppen három éves, míg a másik kettő pedig fiatalabb, olyan két esztendős lehet.

A mérsékelt éghajlat miatt kevés banánfa van Magyarországon

Mivel a banánfa esetében trópusi növényekről beszélünk, ezért nagy odafigyelést igényelnek, különösen a hűvösebb hónapokban. A Közép-Kelet Európában meglévő klíma nem igazán kedvez a banánhoz hasonló trópusi növényeknek, ám nagyon úgy tűnik, hogy a mintegy 1000 lakost számláló dadi levegő mindez alól kivételt jelent. A legtöbb banánfára jellemző, hogy meleg éghajlaton nő a legjobban, de vannak közöttük olyan fajták, melyek egy fokkal hidegebb környezetben, például a Magyarországra jellemző mérsékelt éghajlatunkon is otthonosan érzik magukat.

A banánfa nagyon szereti a napsütötte órákat, mindemellett napi szinten igényli a locsolást is

Izgatottan várjuk a fejleményeket arról, hogy a termés ehető lesz-e, mindenesetre már az a világ egyik legnagyobb csodája, hogy a dadi banánfa idén kivirágzott. De nem csak a banánvirágzáskor érdemes ellátogatni Dadra, hanem télen is, hiszen a ház, illetve előkertje az adventi időszakban teljes karácsonyi fény- és díszárban pompázik, melynek még a legforróbb nyári napokon is van nyoma, hiszen az egyik fényfüzér júniusi látogatásunk alkalmával is ott feszített a banánfák fölött.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában