Költségvetés

2024.06.26. 17:28

Botrány: csaknem 1,4 milliárdos az adóhiány Tatabányán

Az önkormányzat honlapján szereplő előterjesztések között olvasható, hogy csaknem 1,4 milliárdos adóhiány szerepel a tatabányai adóügyi és behajtási iroda kimutatásai szerint.

Kemma.hu

A tatabányai önkormányzat honlapján már feltüntették a csütörtöki közgyűlés (június 27.) előterjesztéseit. Hatalmas az adóhiány.

Adóhiány Tatabányán
Adóhiány keletkezett az ipaűzési bevételekből
Fotó: Bencsik János/Facebook / Forrás: Beküldött

A 17-es napirendi pontban tájékoztatnak a két testületi ülés között eltelt időszakról. Egyebek mellett az adóügyi és behajtási iroda számot ad az adóbevételi terv teljesüléséről is. A kimutatások között szerepel, hogy a jelenlegi számítások szerint az év végéig várható adóbevételek jelentősen meghaladják a tavalyit, azonban a költségvetési tervhez képest elmaradnak mintegy 1,3-1,4 milliárd forinttal. Megállapítható – jegyzik –, hogy a környei ipari park csaknem 565 milliárdos többlete ellenére, a Tatabányán működő cégek 1 milliárd 918 millió 200 ezres hiánya miatt alakult ki ez a hatalmas összeg.

Gál Csaba, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője attól tart, hogy az adóhiány „kiküszöbölése” súlyos megszorításokkal jár majd. – A helyes, transzparens eljárás az lett volna, hogy a polgármester készít egy előterjesztést a költségvetési rendelet módosítására és abban javaslatot tesz a hiány megszüntetésére. Ezzel szemben egész nyáron nem tervezi összehívni a közgyűlést. Ebből egyértelműen látszik, hogy szeptemberig nem ez a számottevő kérdés a városvezető számára– hívta fel a figyelmet a közgazdász végzettségű, kormánypárti politikus. 

Adóhiány: már korábban tudni lehetett

Gál Csaba hozzátette: május 31. volt az adóbevallási határidő, így már akkor tudni lehetett a pontos számokat. A politikus úgy véli, nem lehet véletlen, hogy a tatabányai polgármester csak most hozta nyilvánosságra az ügyet, nem pedig az önkormányzati választások előtt. Miként fogalmazott, a Fidesz-KDNP-sek ezt nem hagyják majd szó nélkül, és komoly összetűzés várható a soron következő közgyűlésen, holnap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában