Tragédia

2024.06.18. 11:26

71 évvel ezelőtt történt a 9 emberéletet követelő zungói aknabaleset

Június 17-én, hétfőn emlékeztek meg a napra pontosan 71 évvel ezelőtt bekövetkezett zungói tragédia áldozatairól, akik a patakmederben rejtőző második világháborús akna felrobbanása következtében vesztették életüket.

Walczer Patrik

Fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik/24 Óra

A jelenlévőket Huberné Kisgyőri Katalin köszöntötte a községi, illetve a Sárisápi Szlovák Önkormányzat nevében, majd felidézte, hogy az elhunytak emlékére a két önkormányzat 2013-ban emlékkövet állíttatott. Azóta minden évben megemlékeznek a szomorú eseményről.

A tragédia idején a Zungónál tartózkodó Farda Lajosné visszaemlékezését Balga-Kollár Dóra olvasta fel, melyből kiderült, hogy 1953. június 17-én egy, a patakban eltűnt fiú keresése közben következett be a robbanás, összesen kilencen haltak meg. 

A visszaemlékezés után Rezsnyik Bálint elszavalta Wass Albert Üzenet haza című versét, majd a Sárisápi Pávakör énekelt el egy dalt. A megemlékezés végén előbb Kollár Károly polgármester és Huberné Kisgyőri Katalin, majd a hozzátartozók, jelenlévők koszorúztak, illetve gyújtottak mécseseket. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában