Concó patak

2023.10.13. 07:00

Az új hídnak köszönhetően biztonságosabb a közlekedés Nagyigmándon

Elkészült az új Bercsényi utcai híd Nagyigmándon, amely biztonságosabb gyalogos és kerékpáros közlekedésre biztosít lehetőséget a településen. A projekt mintegy 165 millió forintból valósulhatott meg.

Körtvélyfáy Dina

Az új közúti híd biztonságosabbá teszi a közlekedést

Fotó: Beküldött fotó

Hajduné Farkas Erika polgármester az eseményen felidézte, a régi híd feltehetően az 1940-50-es években épült a Concó-patak felett, amely a település legnagyobb vízfolyása. Az idők során a szerkezeti rendszere és fő teherviselő elemei olyan mértékű károsodásokat szenvedtek, hogy az eredeti híd felújítása esélytelenné vált. Emellett a hídfők kimosódtak, a meder teljesen szabálytalanná vált.

A korábbi átkelő továbbá csak gyalogos és kerékpáros forgalom átvezetésére volt használható, így a főúton lévő másik híddal kapcsolatos havária esetén a két településrész között sem lehetett volna itt áthaladni.

Látva a híddal kapcsolatos gondokat, már a 2019. év augusztusában döntést hoztak arról, hogy csatlakoznak a Magyar Falu Program önkormányzati utak felújítása alprogramjához, így forráshoz jutva az újjáépítéshez. A tervezési munkát az Unique-Plan Kft. végezte, 2020 júliusában már a végleges építési engedélyt is megkapták. 2021 nyarán a Magyar Falu Programban több mint 37 millió forint támogatásban részesült az önkormányzat annak érdekében, hogy elkészülhessen a felújítás.

Találkozási pont
Az átadón Babos Luca is közreműködött, aki népdalcsokrot énekelt. Ezt követően Sugár Tamás lelkész megáldotta, Milus Ferenc plébános pedig megszentelte az új hidat. Az eseményen Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, kormánybiztos is részt vett, aki beszédet is mondott, valamint gratulált a fejlesztéshez. Az önkormányzat emellett megköszönte a képviselők támogatását a fejlesztés megvalósításában. Kiderült az is, az átkelő nem csupán népszerű közlekedési útvonal, hanem találkozási pont is lett, a fiatalok szívesen találkoznak egymással ezen a helyszínen.

A kivitelezést a Kútház Építőipari Kft. végezte. Elbontották a régi hidat és a szerződési határidő előtt két hónappal megtörtént a műszaki átadás-átvétel. A híd építésével egyidejűleg a meglévő légvezetékes közvilágítási hálózatot elbontották és új nyomvonalon, földkábeles kivitelezéssel, energiatakarékos lámpatestekkel új közvilágítási hálózatot épített ki a Fénysport Lux Kft. A beruházás teljes költsége 165 millió forint volt.

A későbbiekben megépülő, a 13-as számú főúttól a település központján áthaladó kerékpárút útvonala – amely összeköti Nagyigmándot Bábolnával – is ezen a hídon keresztül fog áthaladni.

Az önkormányzat azt reméli, hogy az elkészült híd hosszú időre biztonságos közlekedését biztosít az itt élőknek az Újtelep és a faluközpont között, kikerülve a forgalmas 8136-os közutat, emellett pedig rövidebb utat is biztosít az erre haladóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában