Kemma.hu podcast

2023.09.17. 15:03

A történelem sötét korszakaiba vezetnek a Jóna Imre helytörténész kutatásai - PODCAST

A tatabányai Bányásznapi ünnepségen Solymos Mihály-díjat vehetett át Jóna Imre történelemtanár, közgazdász, politológus, helytörténész. Sugár Gabriella beszélgetett a kutatásairól, a nemrégiben megjelent Fejezetek Tatabánya város elődközségeinek életéből, képviseleti munkájáról a várossá egyesítés előtt (1944-1947) című könyvéről.

Kemma.hu

Jóna Imre már felnőttként, munka mellett szerezte meg diplomáit, majd pedagógusként dolgozott, s a Sárberki Általános Iskola igazgatójaként ment nyugdíjba. Azóta végez kutatómunkát, amellyel a város évtizedekkel ezelőtti történetébe, az akkor itt lakók életébe enged bepillantást. Többször olyan témákat dolgoz fel, amelyekről generációkon át nem lehetett beszélni. 

Az elődközségek életének feldolgozása után jelenleg a tatabányai rabtáborok és a besúgórendszer feldolgozásán munkálkodik. Beszélt arról, hogy a térségben lévő rabtáborokban, kényszertáborokban 1952 és 1956 között hány ezer ember dolgozott. Jóna Imre kutatómunkája elismeréseként 2008-ban Bánhidáért, 2010-ben Sárberekért Emlékéremben majd 2021-ben Cena Kehila díjban is részesült.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában