Programajánló

2023.08.19. 11:27

Vármegyeszerte megszegik az ünnepen az új kenyeret

Komárom-Esztergom vármegyében is több településen szerveznek programokat Szent István napja alkalmából. Az események közül válogattunk a teljesség igénye nélkül.

Körtvélyfáy Dina

Számos településünkön ünneplik az államalapítást, az eseményeken kiemelt szerepet kap az új kenyér

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Ács

11 órakor kezdődik az ünnepi szentmise a katolikus templomban. 11 óra 45 perctől lesz az ünnepség a Zichy parkban, ahol dr. Szentirmai István polgármester mond beszédet. Később az iskolába lépő gyerekeket is köszöntik. 15 órától a templomdombon folytatódik a program a hagyományos HAGYA-TÉK-A programmal, amelyet a református egyházközség szervez. Fellépnek Szűcs Erika táncosai, Stummer Márton gitárművész, valamint Orbán Ilona képeit is meg lehet tekinteni.

Csolnok

Vasárnap 8 óra 30-kor ünnepélyes zászlófelvonással kezdődik az ünnepség a Szent János Parkban, ahol köszöntőt mond Kolonics Péterné polgármester. Közreműködik Pálmai Árpád egyházzenész, majd az új kenyeret Rajk János atya áldja meg.

Esztergom

Szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket a Vízivárosban található Erzsébet parkba, ahol többek között színházi előadásokkal, komoly- és világzenei koncertekkel, családi programokkal és hatalmas kertmozival lehet találkozni. Idén Novák Katalin köztársasági elnök Esztergomban mondja el ünnepi köszöntőjét vasárnap 10 óra 30 perctől, majd a 2023-as év ország tortáját is megkóstolhatják az érdeklődők.

Dunaalmás

A templomdombon 11 óra 30 perctől kezdődik a polgármesteri köszöntő. Ünnepi műsort ad a Vadvirág Dalkör, majd kenyéráldás és az új kenyér megszegése következik.

Kesztölc

Vasárnap 10 óra 30-kor a Községi klub udvarán tartják meg a Szent István-napi ünnepséget. Köszöntőt mond Farkas Krisztina polgármester, majd dr. Magyar Pál atya szenteli meg az ünnepi kenyeret. Az ünnepséget a Pávakör dalai színesítik.

Kisbér

Vasárnap körülbelül 11 óra 15 perctől, a katolikus misét követően a Kiskastély kertjében lesz az ünnepség, amelynek kereteiben átadják a Pro Urbe díjakat. Ünnepi beszédet mond Sinkovicz Zoltán polgármester. Közreműködik a Langallik Néptáncegyüttes.

Komárom

A városi megemlékezés vasárnap 11 órakor kezdődik Koppánymonostoron, a Vezérek parkjában. Köszöntőt mond Czita János alpolgármester, beszédet mond Czitáné Bibók Melinda a Koppánymonostori Általános Iskoa igazgatója. A műsorban közreműködik a Komáromi Katolikus Kar, Janovszki Csenge népdalénekes, Pethő Marcell, a Garabonciás Néptáncegyüttes, a Horsa Banda és a Monostori Kulturális Egyesület.

Az ökumenikus kenyéráldást Máté László református esperes, főjegyző és Takács Ferenc katolikus plébános celebrálják. Szőnyben, a Petőfi Művelődési Házban 14 órakor indul a program. Itt ünnepi beszédet mond dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester és Turi Ádám, a Nemzeti Ifjúsági Tanács alelnöke. A műsorban közreműködik az Őrzők Együttes.

A kenyérszentelést Nagy Attila, szőnyi református lelkész mutatja be. Lesz kemencés kenyérsütés, kísérő programként pedig a szőnyi Csuport Lajosné alkotásainak tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők.

Lábatlan

Vasárnap 10 órától a lábatlani Szent István templomban lesz az ünnepi szentmise és az új kenyér megszentelése, majd pedig ünnepi beszédekkel emlékeznek. 20 órakor pedig az eredeti István, a király című film vetítésével várnak mindenkit a Duna Színpadhoz.

Nagyigmánd

Szombaton a szabadidőparkban rendezik 18 óra 30 perctől az ünnepséget. A köszöntő után Janovszki Csenge és Pethő Marcell ad műsort, majd Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő mond beszédet. Később megáldják, megszentelik az új kenyeret, majd a Zúgó Néptáncegyüttes előadása következik. 22 órától bál kezdődik a Syncron együttessel. Rossz idő esetén a program a művelődési házban lesz.

Naszály

Két napon át ünnepelnek a településen. Szombaton lecsófőző versenyt és családi délutánt rendeznek a Búcsú téren, a Pihenőparkban. A programok 13 órától kezdődnek. Kiállítják Gazdik László versenyautóit, lesz rendőrautó bemutató, arcfestés, mazsorett és zumba bemutató, habparti, majd retro buli.

Vasárnap 8 óra 30-tól kenyérszentelő szentmise lesz a római katolikus templomban. Ezután vendégfogadás lesz a parókia udvarán.

Nyergesújfalu

Kenyérünnepet rendeznek a településen szombaton. 9 órától a Nyergesi János Emlékház és Tájházban kemenceavató és kenyérsütő workshop lesz Komeiner Péternével. A Calix Borteraszon 17 óra 30 perctől kenyér szépség- és ízverseny lesz. 19 órától az Altsteiner Blaskapelle zenél.

Oroszlány

Ünnepi képviselő-testületi üléssel veszi kezdetét az ünnep vasárnap. Az esemény 9 óra 30 órakor kezdődik a hivatal tanácstermében, ahol átadják a városi kitüntetéseket is. Ezt követően 11 órától megszentelik az új kenyeret, majd koszorúznak a Munkás Szent József római katolikus templom mellett lévő Millenniumi Emlékműnél. Köszöntőt mond Lazók Zoltán polgármester, amelyet Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő ünnepi beszéde követ.

A szabadtéri színpadon 17 órától fellép az Ullie zenekar, majd az Ötödik Évszak együttes. 20 órától a Magyar Rhapsody Projekt zenél Molnár Levente operaénekessel.

Réde

Szombaton rendezik a falunapot a településen. 9 órakor kezdődik a program a Kastélyparkban. A nap során lesz íjászat, koronglövészet, vadászati kiállítás, gyerekműsor, nótázás. 16 órakor lesz az ünnepi megemlékezés, átadják az új kenyeret.

A helyi csoportok fellépése után Borbély Zsuzsi és zenekara érkezik, majd a Bestiák adnak koncertet. Bach Szilvia műsora után a Kincsem Trio lép fel. A falubálon a komáromi Elektron Band zenél.

A Szent István szobornál emlékeznek

Észak-Komáromban is készülnek programokkal a hétvégére. A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület már 17. alkalommal várja ünnepi műsorral az érdeklődőket. A program vasárnap 17 órakor a Szent István szobornál kezdődik. A köszöntőt Keszegh Margit, az egyesület elnöke mondja el. Az ünnepi szónok dr. Juhász György, a Selye János Egyetem rektora lesz.
Ezek után lesz a hagyományos kenyérszentelés, illetve a kenyéráldás a katolikus és református egyház képviseletében. Az ünnepséget a martosi Mérges banda koncertje színesíti, Katona István vezetésével. A koszorúzást ünnepi szentmise zárja a Szent András-bazilikában, 18 órától.

Sárisáp 

Szombaton 15 óra 30-kor lovaskocsis, népviseletes felvonulással kezdődik meg az ünnepi sorozat Sárisápon. 16 óra 15-kor a Sárisápi Bányász Fúvószenekar vendégváró műsorát tekinthetik meg az érdeklődők a Sárisápi Bányász Közösségi Téren. 17 órától négy kiállítást is megnyitnak, majd 18 órától a Szent István-nap és az új kenyér ünnepével kapcsolatos műsorok következnek. Végül 20 órától hajnali 3-ig tartó utcabállal, 21 óra 30-kor pedig tűzijátékkal várják az érdeklődőket.

Vasárnap 11 órakor ünnepi szentmisével folytatódik a rendezvénysorozat, majd 15 órától gyermek- és helytörténeti programok, bográcsparti és zenés-táncos fellépések következnek. 19 órakor gyermekkoncerttel zárják az ünnepi sorozatot.

Tarján 

Vasárnap 9 órakor kezdődik a szentmise a településen. Ezt követően a Templom téren lesz a kenyérszentelés.

Tata 

Vasárnap 10 órától a Szent Kereszt Plébániatemplomban ünnepi szentmise kezdődik, amelyet Havassy Bálint plébános mutatja be. 18 órától a Kossuth tér ad helyet az ünnepi műsornak ökumenikus kenyéráldással és az idei városi kitüntetések átadásával. Az eseményen ünnepi beszédet mond Michl József polgármester, a műsorközlő Jenei Márta.

Az eseményen közreműködik a tatai dandár zenekara Balázs Attila őrnagy vezényletével, a Csevergő Énekegyüttes, a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola és a Pötörke Népművészeti Egyesület növendékei. Rossz idő esetén a rendezvényt a Szent Kereszt Plébániatemplomban tartják.

Tatabánya 

Vasárnap színes programkínálat várja az érdeklődőket a Megyeháza téren. A délelőtt folyamán a Bárdos Lajos Vegyeskórus és a Tatabányai Árpád Gimnázium diákjainak énekelnek. 11 és 14 órától az otthoni kenyérsütés fortélyairól láthatnak előadást az érdeklődők.

A kenyérszentelést 15 órától tartják Gedő Attila címzetes esperes közreműködésével, majd a Bányász Táncegyüttes a Dűvő Zenekar műsorát láthatja a közönség. A gyerekeket 16 órától – a napközbeni programokon túl – a SÓ című interaktív bábjátékkal várjuk.

18 óra 30-tól a színpadon az Anima Sound System zenél. Az esti koncertet tűzzsonglőr bemutató, majd 20 óra 30-tól Tatabánya Szimfonikus Zenekarának koncertje követi. A program teljes ideje alatt kézműves vásár és piac, vendéglátás és kézműves foglalkozások várják a látogatókat.

Tát 

Vasárnap 10 órakor a Táti Római Katolikus Templomban ünnepi szentmisét, majd ezt követően a Szent István szobornál megemlékezést tartanak. Beszédet mond Botlik Roland képviselő. Közreműködik az Asszonykórus, a Férfikórus és Szilágyi Péter.

Tokod 

Vasárnap 16 órakor a tokodi Népművészeti Alkotóházban rendezik meg a Szent István-napi ünnepséget. Az eseményen köszöntőt mond Bánhidi László, Tokod polgármestere és Romanek Etelka, a vármegyei közgyűlés alelnöke. Közreműködik a Kék Nefelejcs Nótakör és a Csillagfény Mazsorett Csoport.

A műsort követően megáldják az új kenyeret, átadják a Tokodért emlékérmet, valamint a Tiszta udvar – rendes ház elismerő címeket. Végül a nyugállományba vonuló kollégákat köszöntik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában