Kiállítás

2023.08.10. 15:00

Stróbel Árpádra emlékezik a tatai múzeum (fotók)

Stróbel Árpád helytörténeti kutató születésének száztizedik évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a Tatai Várban.

Kemma.hu

A Strobel Árpád tiszteletére nyílt emlékkiállítás a Tatai várban várja az érdeklődőket

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Mint arról korábban beszámoltunk, Strobel Árpád születésének 110. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a tatai várban.

A munkásságot bemutató gyűjteményes kiállítás megnyitóját megelőző napon a Tatai Helytörténeti Egyesület szervezésében szűk körű megemlékezést tartottak a Környei úti temetőben, ahol Rigó Balázs alpolgármester osztotta meg gondolatait, Kis Tiborné, a Tatai Helytörténeti Egyesület elnöke pedig felelevenítette az életút kiemelkedő állomásait.

A Lovagteremben tartott megnyitón Michl József, Tata város polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd a leszármazottak részéről Altmann Péter elevenítette fel nagypapája, Strobel Árpád emlékét. A tárlatot dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója nyitotta meg. A művészeti összeállításban verssel Szűcs József, fagotton Nagy Luca Sára, valamint zongorán Orbán Gábor közreműködött.

– Ez egy felejthetetlen élmény. Nagyon örülünk neki, hogy ennyi idő után is emlékeznek az édesapámra. Elsősorban a tollrajzait láthatjuk, továbbá dokumentumokat a régi iskolaéveiről, munkahelyeiről és katonaigazolványt. Annyira őrizte ezeket, hogy még külön katalógust is vezetett. Én pedig őrzöm tovább ezeket az emlékeket – emelte ki Altmanné Stróbel Zsuzsa, Stróbel Árpád lánya.

Altmann Péter sokat kutatott nagypapája munkássága után, beszédét az alábbi mondattal zárta:

– Ugyan a rajztudásomat nem neki köszönhetem, de az anyukámat tőle kaptam és ő a legfontosabb nekem.

A gyűjteményes kiállításnak egy hónapig a Kuny Domokos Múzeum Vármúzeuma ad otthont.

Stróbel Árpád alkotásai
Még aktív éveiben nekikezdett annak a munkának, amely kapcsán megelevenedtek a tatai utcák, épületek, a város élete, hangulata mind a grafikákon, tollrajzokon, fotókon és írásaiban. Nyugdíjba vonulása után még aktívabban foglalkozott helytörténettel. Írásaival könyvekben, újságokban, folyóiratokban, katalógusokban találkozhatunk, saját könyvei is megjelentek, továbbá több alkalommal részesült elismerésben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában