Vadászok

2023.08.08. 15:04

Remekül szerepelt a pilisi szakember a szakmai vadászversenyen

Az idei évben a Mecsekerdő Zrt. adott otthont a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyének, ahol a vármegyei fordulókat követően 18 hivatásos vadász mérte össze tudását két napon keresztül mind elméleti, mind gyakorlati versenyszámokban. A megmérettetésen Hinkó Miklós, a Pilisi Parkerdő Valkói Erdészetének kerületvezető erdésze és vadásza a rangos második helyezést érte el – tájékoztatott a Pilisi Parkerdő Zrt.

Várvizi Tamás

A verseny résztvevői

Forrás: parkerdo.hu

Gyönyörű környezetben, a Baranya vármegyei Hosszúhetény melletti erdős területen rendezték meg idén a Mecsekerdő Zrt. Pécsváradi Erdészetének és a Baranya vármegyei Vadászkamara közös szervezésében a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyét. A megjelenteket Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke, valamint Agyaki Gábor, a Vadászkamara hivatásos vadász alelnöke, a szervezet vármegyei Területi Szervezetének elnöke is köszöntötte, akik gratuláltak a 18 indulónak a vármegyei fordulókból az országos döntőbe való továbbjutáshoz. Az elnök és az alelnök egyúttal meg is köszönte a Mecsekerdő Zrt.-nek, mint stratégiai partnernek a segítséget és támogatást a rangos verseny megszervezésében.

Ripszám István, az állami erdőgazdaság vezérigazgatója beszédében kiemelte: a kétnapos megmérettetés a versenyzőkről szól. Úgy fogalmazott: a versenyzés természetesen rendkívül fontos, talán az előzetes felkészülés még inkább, ám a hasonló rendezvényeknek a jelentősége az együtt töltött időben is rejlik.

Az első napon a kollektív, elméleti versenyszámokat kellett teljesíteni az indulóknak, vagyis a tesztet, a vadászkutyafajtaismeretet, a vadászkürtjel-felismerést, az interaktív tesztet, a vadbetegség-, sziluett-, állathang-felismerést. A terepi megmérettetést a második napon szervezték meg, a tizenöt állomáson számos gyakorlati ismeretről tehettek tanúbizonyságot a versenyzők, úgy, mint cserje- és fafajismeret, trófeabírálat, lövészet, rendészeti feladatok, intézkedés, fegyver- és lőszerismeret, sörétes lövészet, termesztett növények, gombák felismerése, sebzési jelek, állatfaj-felismerés preparátum alapján, vendégvadász kísérése, vadhívás, illetve csapdázás.

A résztvevők kiváló szakmai felkészültsége nagyon szoros viadalt eredményezett. Végül a dobogó legfelső fokára a hazai pályán versenyző Karnis Balázs állhatott, akitől alig néhány ponttal maradt le Hinkó Miklós, a Pilisi Parkerdő Valkói Erdészetének kerületvezető erdésze és vadásza.

Örömszavak a dobogóstól

– Úgy gondolom, nagyon jól szervezett versenyen vagyunk túl – fogalmazott a megmérettetés után Hinkó Miklós –, ami csak tovább mélyítette a résztvevők tudását. – Az előzetes felkészülés során rengeteg segítséget kaptam egykori kollégámtól, Kolozsi Gézától, akik jelenleg tájegységi fővadászként dolgozik. Rajta keresztül természetesen még számtalan segítségem volt, de a párom, Panyor Dia – szintén szakmabeliként – is nagyon sokat támogatott és gyakorolta velem a felismerési feladatokat. Büszke vagyok erre az eredményre, és remélem, hogy talán sikerült egy kicsit ezen a megmérettetésen is a Valkói Erdészet és a Pest vármegyei Vadászkamara jó hírét tovább vinnem – mondta Hinkó Miklós a Pilisi Parkerdő Zrt. tudósítása szerint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában