Régészek

2023.08.02. 15:20

Nyílt napra várják az érdeklődőket a brigetiói legiotábor fürdőjébe

Ahogy már korábban megírtuk, javában zajlik a brigetiói legiotábor fürdőjének feltárása. Augusztus közepén a nagyközönség is megtekintheti a helyszínt és az előkerült tárgyi emlékeket.

Körtvélyfáy Dina

Augusztus 16-án sok érdekességet tudhatnak meg az érdeklődők

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

A Stadion úti területen már három éve dolgoznak a régészek, az idén is izgalmas leletanyagra lehet számítani. Ahogy az utóbb esztendőkben, ezúttal is hatszáz négyzetmétert tártak fel. Több ponton próbálják lehatárolni a fürdő kiterjedését, olyan helyeken nyitnak szelvényeket, amelyek valamilyen szempontból izgalmasak lehetnek.

A négy szelvény egyikében találtak egy hajdani fűtött helyiséget, ahol a padlófűtés részei jó minőségben maradtak meg. Emellett medencék nyomait is megtalálták. Előkerültek falfestménytöredékek, több mint ötszáz érem, kerámia, üveg-, vas-, ólom- és fémtárgyak, csontfaragványok, gyűrűk.

Augusztus 16-án 14 órakor dr. Bartus Dávid ásatásvezető régész mutatja be a római kor iránt érdeklődőknek a területet, illetve Számadó Emese, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója is köszöntőt mond.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában