Nemzetközi vizeken

2023.08.11. 17:30

Nemzetközivé nőtte ki magát az oroszlányi Mini Óvoda

Fűszernövény felismerés és könyvjelzőfestés is várt a dűlő gyermekeire.

Kemma.hu

Ötödik alkalommal szervezte meg az Oroszlányi Szegényeket Támogató Alapítvány a dűlőkben élő, hátrányos helyzetű gyerekek Mini Óvodáját. Huszonöt apróság érkezett a hét minden napján a Nyíres dűlőben lévő Csillagház központba, ahol Deák Sándorné, az Oroszlányi Szegényeket Támogató Alapítvány (SZETA) elnöke és szociális segítői gondoskodtak a gazdag programról, a táborozók szórakoztatásáról.

Mint azt Deákné a városi portálnak elmondta, örömteli, hogy az előző „Miniovi” óta eltelt idő alatt tanultakat nem felejtették el a gyermekek. Minden napnak előre elkészített tematikája volt, melyek egymásra épültek. A napi közös tornát követték az ügyességi-mozgásos programok és a készségfejlesztő, kreatív foglalkozások. Volt könyvjelzőfestés, a kirándulás során megismerhették a vadon termő fűszernövényeket, virágokat, rajzverseny, illetve játékos ügyességi feladatok várták a csapatokat. Az idei év különlegessége, hogy három kisgyermek a dűlőn kívülről érkezett, sőt egy, csak angol nyelven beszélő kisfiú is a csoport tagja volt – fogalmazott a táborvezető.

Az oroszlany.hu beszámolója szerint a SZETA azzal a céllal alakult 2017-ben, hogy javuljanak a nehéz sorban élők életkörülményei és növekedjenek az esélyeik. Fontos számukra, hogy a hátrányos körülmények között élő gyermekek felzárkózzanak, továbbá mindent megtesznek az iskolai lemorzsolódás csökkentése és az esélyegyenlőség elősegítése, valamint és az egészséges életmód kialakítása érdekében.

A bányászváros peremén két dűlő van, a Német és a Nyíres. Korábbi felmérés szerint 340 ember lakik hétvégi házakban, közülük 130 iskoláskorú fiatal. A lakók 90 százaléka a létminimum alatt él, 40 százaléka adósságterhekkel küzd. Végzettségük a legtöbbször nyolc általános iskolai osztály, egyharmaduk dolgozik rendszeresen. Korábban Oroszlány központjában lebontották a leromlott állapotú bérlakásokat. A lakók a lelépési pénzből a dűlőkben vásároltak vagy béreltek olyan ingatlanokat, amelyek nem lakóháznak épültek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában