Kemma.hu videó

2023.08.25. 10:16

Megérkezett, de mégsem jár a neszmélyi komp: friss infók + videók

Mégse közlekedik a Neszmélyi komp augusztus 25., péntektől. Az biztos, hogy visszaérkezett a hajógyárból, de hogy mikor fog újra üzemelni, azt egyelőre nem tudni.

Goletz-DeáK Viktória

Visszatért és a kikötőben van a Neszmély nevű új komp. A Kemma.hu ki is ment ne sokkal reggel 8 óra után a helyszínre, hogy tanúja legyen annak a ritka látványnak, amint a 2 hónapja átadott komp az utasaival a fedélzetén kihajózik Dunaradvány felé. Azonban úgy tűnik, erre még várni kell, a komp ugyanis egyelőre nem megy sehova. Az utasokat továbbra is tábla fogadja:

A komp nem üzemel

Bár videón még sikerült megörökítenünk, ahogy a hajó beáll a kikötőbe, ám utána leálltak a motorjai. A helyszínen megtudtuk, hogy pénteken még nem fog elindulni a hajó, de biztosabbat ők sem tudnak.

Újabb (már nem számoljuk, hányadik) megkeresést küldtünk a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, hogy megtudjuk, most vajon milyen okból nem indult el a komp. Ugyanis a szerkesztőségünknek küldött augusztus 24-i, csütörtöki közleményükben azt ígérték, hogy péntek reggel újra szolgálatba áll a hajó.

Mint írták: rövid szünet után csütörtök délután visszatért a Neszmély komp a kikötőbe, így augusztus 25-e, péntektől ismét a megszokott menetrend szerint közlekedik a Magyarországot Szlovákiával összekötő járat. Emlékeztettek arra is, hogy a komp korábban a Duna magas vízállása miatt ideiglenesen nem közlekedett, ezt követően pedig egy műszaki meghibásodás miatt át kellett vizsgálni, így a szükséges javítási munkák idejére a Csanád nevű komp egy héten át helyettesítette a járatot. 

A Neszmély javítása befejeződött, csütörtök délutánra újra visszaúsztatták a helyére, így péntektől a komp újra szolgálatba állt. Kiemelték, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és az üzemeltetést ellátó szakcég is mindent megtesz azért, hogy a népszerű kompjárat folyamatosan szolgálatban legyen a jövőben, ugyanakkor a közlekedőknek érdemes minden tervezett átkelés előtt tájékozódniuk a www.utinform.hu oldalon vagy a +36-1-336-2400 telefonszámon. 

Azonban az Útinformra nem sokkal 5 óra után kikerült tájékoztatóban még nem szerepelt, hogy gond lenne a komppal, és telefonon is a zavartalan közlekedésről biztosítottak bennünket. Csak később, 8 óra 30 perckor kitett frissítésben tették közzé, hogy nem jár Neszmély és Dunaradvány között a komp. A komp menetrendje szerint viszont az első járatnak reggel 7-ig már el kellett volna hagynia a kikötőt. Vagyis több utas csalódotton fordulhatott vissza ezúttal is. 

A komp kálváriáját a Kemma.hu végigkövette. Először augusztus 16-án számoltunk be arról, hogy információink szerint két hétre leáll a kompközlekedés, mert műszaki hiba miatt a Neszmély az Óbudai hajógyárban van vizsgálaton. Akkor a Közúttól kapott válaszok nem voltak egyértelműek, így nem tudtuk biztosan ígérni, hogy zavartalan marad a kompközlekedés. 

Cikkünk megjelenése után, augusztus 17-én, pénteken kora reggel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya megkereste portálunkat és nyomatékosította: "Többször is egyértelműen és részletesen fogalmaztunk, hogy a komp folyamatosan jár és járni fog. Semmilyen alapja nincs annak a feltételezésének, hogy szombattól ne járna a komp." Azonban augusztus 19-én nem sokkal 11 óra előtt mégis kikerült a tábla és elment a Csanád nevű hajó. Így szombaton újabb megkeresést küldtünk a cégnek, akik azzal magyarázták, hogy nem készült el a Neszmély javítása. Akkor azt ígérték, hogy ennek a hétnek a második felében újra helyre fog állni a kompközlekedés. Ezt a csütörtökön küldött közleményükkel meg is erősítették, így örömmel számoltunk be mi is arról, hogy péntek reggel visszatér az élet a kikötőbe. Sajnos csalódnunk kellett. Így izgatottan várjuk a Közút újabb válaszát, hogy megtudjuk, most vajon mi is történhetet. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában