Kemencés ház

2023.08.24. 12:23

Kanadából látogattak vissza egykori szőnyi otthonukba, nem hittek a szemüknek

Megható találkozás helyszíne volt a szőnyi Kemencés ház, ahol a Kemence Egyesület működik.

Körtvélyfáy Dina

A család nagyon örült, hogy megőrizték a hely szellemiségét

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Schmelcz Gézáné, az egyesület vezetője, és férje, Schmelcz Géza az egyik nap arra lettek figyelmesek, hogy egy nagypapa, a lánya és az unokái nézegetik a Kemencés házat az utcáról. Megkérdezték, segíthetnek-e nekik valamiben. Ekkor derült ki, hogy a nagypapa itt nőtt fel a Kemencés házban, a lánya pedig, aki Torontóban él, ebben a házban született.

A nagypapa szülei éltek ugyanis hosszú évekkel ezelőtt egyesületük székhelyén. A lánya születése után elköltöztek az Alföldre, de a dédszülők legalább tizenöt éven át itt éltek még. A lány pedig itt töltötte a nyári szünidőket.

A család tagjai könnyes szemmel mentek végig a szobákon, sorra törtek felszínre az emlékek. Elmondták azt is, hogy merre voltak a bútoraik, megmutatták, hol volt a nagypapa szőlője, de az utcában található hatalmas eperfára is emlékeztek harminc–negyven évvel ezelőttről. Nagyon örültek annak is, hogy a kemencések megőrizték a hely szellemiségét.
 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában