Ajánlatok

2023.08.10. 07:26

Jajj nektek, házalók! Itt a tuti megoldás a zsaruktól az erőszakos árusok ellen

Akár jó ajánlattal is kecsegtethetnek, de sosem árt az óvatosság, ha házaló árusok csengetnek be hozzánk. Ha rámenősek, akkor nehezen bírhatjuk rá őket a távozásra, ilyen esetben bátran kérjünk segítséget, akár a rendőrségtől, polgárőröktől is.

Walczer Patrik

Ágyneműk, zoknik, takarók. Néhány tipikus termék, mellyel a házalók portáról portára járva igyekeznek profitra szert tenni. A kis falvakban gyakrabban megesik, hogy ebéd közben szólal meg a csengő és bosszúságot okozhat, ha a hívatlan vendégek olykor emelkedett hangnemben próbálnak érvényt szerezni maguknak. Emellett kifejezetten bosszantó lehet, ha a pihenő gyermekeket is felkeltik.

A minap az egyik vármegyei település lakói kezdtek el arról beszélgetni a közösségi oldalakon, hogy két hölgy járja az adott község utcáit. Volt, aki megemlítette, hogy az árusok erőszakosabbá váltak, amint tudtukra adta, hogy nem vásárol tőlük semmit, másnál pedig az elbúcsúzást követően is hosszabb ideig a kapualjban maradtak és kíváncsi tekintetekkel figyelték, mi mindent rejthet az udvar.

Az esettel kapcsolatban megkerestük a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, hiszen a jelenség sokakat érinthet. Gányai Balázs rendőr őrnagy, sajtóreferens elmondta, hogy alapból nem minősül zaklatásnak, ha becsöngetnek hozzánk, de ha az árusok nem akarnak távozni tőlünk, akkor rendőrt hívhatunk, vagy ismerősünket, szomszédainkat is érdemes értesíteni. Amennyiben a járőrök helyszínre vonulnak, igazoltathatják és ellenőrizhetik az utcát járó személyeket.

Gányai Balázs hozzátette: ha házalóktól vásárolunk, annak még önmagában nem kell, hogy veszélye legyen. Ellenben érdemes ügyelnünk, hogy a bejárati ajtó, vagy kapu zárva legyen még akkor is, ha otthon vagyunk. Az általános szabály most is érvényes, tehát nem szabad idegeneket beengednünk a lakásba és az udvarba, ha pedig segítségre van szükségünk, javasolt a 112-es segélyhívó tárcsázása, vagy adhatunk jelzést az adott településen működő polgárőregyesületnek is.

Szabályai vannak a házalásnak
Az üzleten kívüli kereskedés – melyben a házalás is beletartozik – egyáltalán nem új keletű dolog hazánkban, az eredete egészen a 19. századig vezethető vissza. A tevekenyseg.info nevű oldalon elolvashatjuk, hogy a 2005. évi CLXIV. törvény értelmében üzleten kívüli kereskedésnek minősül, ha az árusok a vásárlók kifejezett kérése nélkül keresik fel a potenciális vevőket a saját otthonaikban, eközben pedig a termék forgalmazása céljából kiskereskedelmi tevékenységet végeznek. Ennél fogva a házalás bejelentésköteles tevékenységnek számít. Kormányrendelet rögzíti, hogy 19 és reggel 9 óra között csak akkor kereshető fel lakásán a fogyasztó, ha az érintett személy ahhoz előzetesen hozzájárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában