Gyönyörű látvány

2023.08.10. 16:00

Hullámzott az ég Tatabánya felett, különleges felhőkre figyeltünk fel

Tengerként hullámzott Tatabánya felett az ég szerdán, undulatus asperatus, vagyis hullámfelhők haladtak át a vármegyeszékhely felett. A ritka felhőtípus igen látványos, ugyanakkor az eumet.hu szerint nem jellemző rá, hogy heves időjárási eseményhez köthetők.

Walczer Patrik

A hullámfelhők kialakulásáról még mindig nem tudunk szinte semmit, a meteorológusok még mindig tanulmányozzák, milyen körülmények és tényezők szükségesek a létrejöttükhöz. Bár ennek a felhőfajtának vannak világvége hangulatot sejtető változatai is, azért nem kell megijedni, ha úgy látjuk, hogy hullámzik felettünk a horizont. Az itd.hu portál például arról ír, hogy az undulatus asperatus felhők sötét színét a bennük rejlő nagy vízmennyiség adja.

Különleges felhők borították be Tatabánya egét
Különleges felhők borították be Tatabánya egét
Fotó: Walczer Patrik / Forrás: 24 Óra

Érdemes mindig résen lenni, főleg augusztusban, ugyanis a különleges felhők mellett éjszakánként, egyre több hullócsillagot is láthatunk. A Perseidák meteorraj maximuma augusztus 12-ről 13-ra virradó éjszakán lesz: ha derült lesz az éjszaka és felkeresünk egy fényszennyezéstől mentes helyet, akkor óránként számtalan hullócsillagot megfigyelhetünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában