Program

2023.08.02. 15:44

Hagyományteremtő Geszti Pikniket tartottak Tatán

A múlt héten lezárultak az Újhegyi úti vízfolyás csapadékvíz-csatornájának fejlesztésével összefüggő munkálatok. Több mint egy milliárd forintból fejlesztették Tatán a csapadékvíz-elvezető rendszereket.

Kemma.hu

A fejlesztéssel az Újhegyi úti vízfolyással kapcsolatos csapadékvíz-elvezetési problémákat tudta felszámolni az önkormányzat. A beruházás közel ezernégyszáz méteres szakaszt érintett. Ehhez kapcsolódtak a Gesztenye fasori munkálatok is. Az érintett vízfolyás a város keleti határában ered, részben nyílt mederben, részben zárt csatornával, a terület mélyvonalán haladva éri el a vasútvonalat. 

A vasúti pálya keresztezését követően a vasúttal párhuzamosan kiépített mederben – a Vasút utcai telkek végében – folyik, majd ezt követően a Vasút utca-Vasút köz-Bacsó Béla úton vezetve éri el a Szent István utcát. A csatorna végül a Malom-patakba köt be, amely az Által-érbe vezeti el a vizet. A problémát az okozta, hogy a vasút melletti ároktól induló csatorna vízszállító képessége kicsi, ezért nagyobb intenzitású csapadék esetén jelentős mértékű visszaduzzasztás tapasztalható. 

Emiatt az árokban megemelkedő vízszint a Vasút utcai telkeket elöntve folyik le a területen, és további súlyos elöntések jelentkeztek a Gesztenye fasoron és a Szent István utcában is. A projekt célja az volt, hogy a városrész csapadékvíz kiöntésektől veszélyeztetett utcáiban egy megfelelő csapadékvíz elvezetési rendszer épüljön ki, amely biztonságosan képes elvezetni a befogadóba az egyszerre lehulló nagy mennyiségű esőt. 

A munkálatok lezárultak, és ennek apropóján Geszti Piknik elnevezésű családi napot tartottak a Gesztenye fasorban. A rendezvényt az utcában élők szervezték a Geszti Fagyizó, valamint Tata Város Önkormányzata és a Pro Dotis Egyesület támogatásával. A felnőttek kispályás labdarúgó tornán és lecsófőző versenybe mérték össze tudásukat, a gyermekeket pedig az Agostyáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület által biztosított habparty, Danis Lídia színművésznő mesemondása, valamint arcfestés, csillámtetoválás és aszfaltrazjverseny várta. A zenei felelős Herczog Ricsi és a Joulence voltak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában