Szülinap

2023.08.09. 19:56

Gyönyörű pillanat: 90. szülinapján köszöntötték a hősi katonáknak keresztet állító Feri bácsi

Feri bácsit jubileumi 90. születésnapja alkalmából köszöntötte Tatán Michl József polgármester, valamint Mészáros Kartal, Feri bácsi szülőhelyének, Óbarok Községnek a polgármestere.

Goletz-DeáK Viktória

Születésnapja alkalmából köszöntötte Kovács Ferencet Tatán Michl József polgármester

Forrás: tata.hu

A Kemma.hu is beszámolt már Kovács Ferenc helytörténeti kutatásairól. Az idős, tatai férfi tizenkét éves kisfiúként Óbarokon élte át a második világháború borzalmait. Emlékeit a 2013-ban megjelent, a község önkormányzata által kiadott „Óbarok. Emlékek-leírások-történetek” című könyvében részletesen le is írta. 

A 11 hősi halált halt katona holttestére is ő talált rá gyerekként, tiszteletükre pár éve készített egy keresztet, az emlékhelyet pedig az óbaroki önkormányzat segítségével alakították ki. Kovács Ferencnek 2016-ban Óbarok Község Önkormányzata díszpolgári címet adományozott kimagasló munkásságáért, mellyel hozzájárult a település jelentős fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez, tekintélyének emeléséhez.

A tata.hu számolt be arról, hogy Feri bácsi a 70-es években került Tatára, és aktív éveiben a Volánnál dolgozott, ahol forgalmi igazgatóként fejezte be pályafutását. Helytörténeti kutatásai mellett egy különleges hagyományban, az úgynevezett ulmi skatulyák témájában is elmélyült. I. Lipót császár javaslatára az udvari kamara 1689-ben határozta el németek betelepítését, s a betelepített családok jelentős része – így az Esztergom környékbeli német falvak első lakóinak többsége is – a Dunán érkezett hazánkba egy sajátos hajótípuson, az ulmi skatulyán (ulmer schachtel). Ez az egyszerű szerkezetű vízi jármű a tutajokhoz volt hasonló. Nevét a készítése helyéről kapta, valamint a hajótestre épített dobozszerű fedett építményről, melyet skatulyának csúfoltak.  

A korábban áruszállításra használt, fából készült hajó hossza kb. 20-30 méter volt, a hajót a víz sodrásán kívül nem hajtotta semmi, így csak a folyón lefelé tudtak vele közlekedni. Az ulmi skatulyákat a megérkezés után egyszerűen szétszedték és a faanyagot eladták, vagy felhasználták otthonaik építéséhez. 

Sok mindenről szó esett a köszöntés során
Forrás: tata.hu

E különleges hajótípus a 18. században már menetrend szerint járt egészen a vasút megjelenéséig. A múlt században, ennek hagyományait felelevenítve indultak évente hajók Ulm-ból, akkori nyugatnémet kezdeményezésre, ezeknek a fogadását bízták Kovács Ferencre még a hatvanas évek elején, az Országos Közlekedéstudományi Egyesület vezetőségi tagjaként. Feri bácsi 60 éven át foglalkozott a témával, tapasztalatait, élményeit, az időközben összegyűjtött fotókat és tárgyakat jövőre egy nagy kiállításon szeretné bemutatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában