Környebánya és Környe

2023.08.22. 15:16

Főhajtás, új kenyér áldása után nyolcan vehettek át elismerést

Környebányán és Környén is tisztelegtek augusztus 20-án államalapító Szent István emléke előtt és ünnepelték az új kenyeret. A megemlékezésen nyolcan részesültek elismerésben.

Kemma.hu

A díjazottak Környén

Forrás: kornye.hu

Környe önkormányzata hagyományosan az augusztus 20-ai ünnepségének keretében ismeri el azok tevékenységét, akik kiemelkedő teljesítményükkel öregbítik a község hírnevét, vagy hosszú évek áldozatvállalásával vívják ki a település közösségének megbecsülését – adta hírül Környe községe hivatalos honlapjukon. Az ünnepségen Dodonka Fanni és Domina József szavalatai, valamint a Környei Magyar Dalkör citerával, furulyaszóval kísért énekei után helyezték el a kegyelet virágait az önkormányzat, a német nemzetiségi önkormányzat és a Történelmi Vitézi Rend Komárom-Esztergom vármegyei Székkapitányság Környei csoportjának képviselői a Hősi Emlékműnél.

A megemlékezés Környén, az Árpád Emlékműnél folytatódott, az ünnepséget dr. Veres Zoltán, Komárom-Esztergom vármegye jegyzője, és a testvértelepülés Tardoskedd hivatalvezetője, Brenkus Judit is megtisztelte jelenlétével.

A kenyér, az új kenyér, az életet jelenti az ember számára. Ha ennek az életnek a terét a magyar történelemben szeretnénk egy emberhez kapcsolni, akkor ez az ember államalapító királyunk, Szent István. – kapcsolta össze az élet fogalmát Szent Istvánnal és a kenyérrel ünnepi beszédében Beke László a Millecentenáriumi Emlékparkban. Mint mondta, az ünnepség programja a megszokott, mégis egy kicsit más, egy kicsit több. Az idei új kenyeret ugyanis a tájházban lévő kemencében Tirhold Kármen sütötte Geiszt Imre segítségével, így az ünnepség résztvevői olyan kenyeret kóstolhattak, amely – fogalmazott – úgy készült, ahogy őseink tanították.

Az ünnepi gondolatok után fejet hajtottak a szervezetek az Árpád Emlékműnél, majd Visnyei László plébános és Rorhbacher János helyettes plébános áldotta meg az új környei kenyeret.

Az ünnepség a hagyományos díjátadással folytatódott, nyolcan részesültek elismerésben.

Környe Község Önkormányzata a település fejlődése, szépülése, a társadalmi kapcsolatok és közösségek együttműködésének erősítése, fejlesztése érdekében kifejtett magas színvonalú munkájának elismeréseként Vanya Balázsnak a „Környe község szolgálatáért díjat” adományozta. Az önkormányzat a falu fejlődése, gazdasági felemelkedése érdekében kifejtett magas színvonalú munkájának elismeréseként Maurer-Klimes Attilának a „Környe község szolgálatáért díjat” adományozta.

Környe fejlődése, az önkormányzati feladatok végrehajtása, a település polgárainak helyi ügyintézése, és az intézményi célok eredményes teljesítése érdekében kifejtett magas színvonalú munkájának elismeréseként Nagyné Rácz Diána a „Köz szolgálatáért díjat” vehette át. A közművelődési feladatok magas színvonalú ellátásáért és a közéletben való aktív részvételért Hajma Mihály a „Közművelődési díj” elismerésben részesült.

A helyi önkormányzat a gyermekek iskolai nevelésében kifejtett magas színvonalú, áldozatos munkája elismeréseként Ráczné Wiszt Vilma Máriának a „Pedagógiai díjat” adományozta. Kiemelkedő sportolói tevékenységének elismeréseként Borbély Sándor az „Év sportolója”, a település sportjának fejlődése érdekében nyújtott magas színvonalú támogatásának elismeréseként Terdik Tamara a „Környe község sportjáért” díjat vehette át. Környe Község Önkormányzata a partnerkapcsolatok ápolása és fejlesztése területén kifejtett magas színvonalú, áldozatos munkájáért Wéber István Györgynek a „Partnerkapcsolatok díjat” adományozta.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában