Fókuszban az erdővédelem

2023.08.23. 20:58

Finisbe ért a Vértesi Klímastratégia megalkotása

Az egyén, a közösség és az állam is feladatot kell, hogy vállaljon a környezeti értékek megóvásában.

Kemma.hu

A megbeszélés résztvevői: polgármesterek és szakemberek a Geszner-házban

Forrás: Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Újabb állomáshoz érkeztek a Vértesi klímastratégia megalkotói – adta hírül a feol.hu. A Vértesi Natúrpark Tanácsa még 2021-ben döntött úgy, hogy a Vértes élőhelyeinek további biztonságos működése, környezetünk és létfeltételeink biztosítása érdekében szükség van egy klímavédelmi mintaprogram létrehozására.

A tanácsnak tizenhárom, a Vértesben fekvő település a tagja: Csákberény, Csókakő, Zámoly, Csákvár, Bodmér, Pátka, Szár, Várgesztes, Vértesboglár, Gánt, Tatabánya, Pusztavám és Oroszlány. Az Agrárminisztérium támogatásával, szakértők bevonásával és a térséget átfogó adatok felhasználásával elkészült a Vértesi Natúrpark Klímastratégiájának munkaanyaga. Ennek ismertetésére, illetve a további teendők megvitatására ültek össze a települések polgármesterei, valamint a Vérteserdő Zrt., a Pro Vértes Alapítvány és az anyagot összeállító Juglans Alba Mérnöki Iroda szakemberei Csákváron a Geszner-házban. 

A klímastratégia munkaanyagát a következő hónapokban bocsátják társadalmi vitára az érintett településeken, amelyek egy része már maga is tett önálló lépéseket, így például van önálló klímastratégiája Vértesboglárnak. A közös, Vértesi klímastratégia végleges formája várhatóan jövő tavasszal készül el. Viszló Levente, a Vértesi Natúrpark igazgatója, a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány vezetője bízik benne, hogy a tanács tagjai saját településükön beépítik a helyi rendeletükbe a klímastratégia egyes elemeit, illetve lesznek olyan ötletek, amelyeket több település is megvalósít majd. 

– A klímastratégia lényege, hogy próbáljunk valamit a saját szintünkön tenni az egyre gyakoribb villámárvizek, aszályos időszakok, erdőtüzek és más, a klímaváltozásból következő jelenségek megelőzésére. Ebben ugyanolyan fontos szerepe van az egyénnek, mint a közösségeknek, az önkormányzatoknak vagy a térségnek. Lehet, hogy lesznek ötletek, amik nem válnak be, de legalább próbáljuk megtenni azt, amit megtehetünk, hogy később utódainknak elszámolhassunk: igyekeztük megvédeni a környezetet! – hangsúlyozta Viszló, aki nem először emelte ki azt, hogy a Vértes olyan speciális tájegysége Magyarországnak, ami sokkal jobban ki van téve a klímaváltozás hatásainak, mert az éves 600 mm körüli csapadékmennyisége miatt a klímazonális határa a zárt erdőtársulások kialakulásának és megmaradásának. A tét tehát többek között a Vértesi erdők megmaradása!  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában