Ünneplés

2023.08.10. 15:30

Falunap a városban: hagyományőrzők és szlovákok ünnepelnek Oroszlányban

A Falu-Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, valamint az Oroszlányi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat az idén is megrendezi nagysikerű közös programját, a falunapot. Az előttünk álló hétvégén hagyományos programoké lesz a főszerep: a felvonulásé, a koszorúzásé, a kultúrcsoportoké, és az idén is gazdára talál az Oroszlány Kultúrájáért díj.

Kemma.hu

Gőzerővel készülnek az oroszlányiak augusztus 12-re, ugyanis szombaton lesz a 28. falunap a városban. A megszokott helyszíneken lesznek a programok: ismét benépesül a Szlovák Tájház, az Evangélikus gyülekezeti terem, a Meseliget Óvoda és a II. Rákóczi Ferenc Kultúrház, valamint a Szent Flórián téren felállított szabadtéri színpad.

Nem véletlenül, hiszen reggel 8 órakor gyújtanak be a főzőverseny résztvevői a bográcsok alá a tájház udvarán. Később, 11 órakor Molnár Ágnes Virágok című kiállítása, majd pedig a legszebb oroszlányi kertek eredményhirdetése várható. Közben az óvoda udvarán arcfestés, szöszmötölő, tetkófestés és hajtogatás várja a kicsiket. A gyülekezeti teremben szintén Molnár Ágnes képeiből lesz válogatás, de ott már a bányászváros életképeiből lehet majd szemezgetni. 

Fél 3-kor koszorúznak a Topoya kútnál, 15 perccel 15 óra előtt pedig koszorúznak a II. Rákóczi Ferenc Kultúrháznál Varga Istvánné, Mariska néni tiszteletére. Ezután a színpadon folytatódnak a programok: lesz díjátadás, a „Za Oroslánsku Kultúru” kitüntetés talál gazdára, valamint nemzetiségi együttesek is fellépnek. A Bránička gyerek néptánc csoport, fellép a bánhidai szlovák dalkör, a Garamkovácsi-Kozárovcei népdalkör, a Maticiar férfi dalkör és a Vágsellyei felnőtt néptáncegyüttes. Ezt követi a Silhouette Dance, Boldog Zsófi, Pataki Csaba, Auth Csilla, lesz tombola, végül utcabál Wittner Antallal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában