Jubileum

2023.08.28. 11:53

Évfordulót ünnepel a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület: 110 éve védik a lakosokat

Ebben a hónapban ünneplik hivatalos fennállásuk 110. évfordulóját a vértessomlói önkéntes tűzoltók, amelynek alkalmából családi napot tartottak.

Kemma.hu

Családi napot tartott a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Családi napot tartott a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület, hiszen 1913-ban alakultak. A szombat délutáni programon több környező önkéntes tűzoltó egyesület is a vértessomlóiakkal ünnepelt.

– Száztíz éve alakult az egyesületünk, és úgy gondoltuk, hogy ezt méltóképpen kell megünnepelnünk, emellett csak úgy nem lehet elmennünk. Annyira rohanó az egész világ, az élet, és az önkéntes tűzoltóknak a munkájukon kívül nagyon sok feladatuk van.Eltelt száztíz év. Az őseinkkel együtt mindig a lehetőség szerint legjobban szolgálni közösségünket, a településen élők biztonságát a tűzvédelem, tűzmegelőzés, műszaki mentés és katasztrófavédelem-elhárítás céljából – kezdte Schäffer László, a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, aki hangsúlyozta:

– Már az elődeink száztíz évvel ezelőtt is rájöttek arra, hogyha közösségben összefognak, egymást segítik, akkor tovább tudnak jutni. Nagyon nagy szerepe volt az öngondoskodásnak. Annak idején sokkal zártabb közösségek, települések voltak. Ezt a felfogást próbáltuk meg átvenni elődeinktől és átadni az utódainknak. Mert, ha nincs múltunk, nincs jelenünk és nem lesz jövőnk sem.

Ezért is fektetnek nagy hangsúlyt az utánpótlás-nevelésre. Sőt, versenycsapataik is vannak, nem akármilyen eredményekkel! A márciusi vértessomlói rendezésű X. Országos Tűzoltó-Kapocskupán szinte mindent megnyertek, és valamennyi csapatukkal győzni tudtak a júliusi, miskolci XI. Országos Ifjúsági és a X. Országos Hagyományos Tűzoltóversenyen. A különböző megmérettetésekhez kapcsolódóan korábban országos szinten hat vándordíjat alapítottak, idén mindegyiket ők őrzik. A Tűzoltó-Kapocs Vándordíjat a női I-es és férfi I-es raj, Miskolcról a Tolna Vármegyei Tűzoltó Szövetség által alapított ifjúsági vándorserlegekkel térhettek haza a lányok és a fiúk, valamint a felnőtt női és férfi rajok a Domsik János vándordíjakkal. A vándorserlegeket mindenki megtekinthette a Családi napjukon, amelyre érkeztek Rédéről, Kecskédről és Vértestolnáról is önkéntes csapatok, hogy együtt ünnepeljenek a vértessomlóiakkal. Hiába volt rekkenő hőség, egy kis barátságos tűzoltóverseny sem maradhatott el, egy 800 l/perc-es kismotorfecskendő bajnokságot rendeztek.

Egyedülálló eredmények
A Vértessomlói Önkéntes Egyesület Tűzoltó Egyesület Tűzoltó Olimpián első alkalommal 2007-ben szerepelt, nem is akárhogy! A fiú ifjúsági csapat bronzminősítést ért el. 2013-ban a nők szintén bronz, a férfiak pedig aranyminősítéssel zártak. Négy évvel később az ifjúsági fiúk is aranyminősítést értek el, a nők ezüstöt, tavaly pedig az ifjúsági lány raj ezüst, a női csapat bronz, a férfiak aranyminősítéssel térhettek haza, ráadásul a 35.97-es időeredményüknek köszönhetően új országos csúcstartóként. Magyarországon a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület az egyetlen egyesület, amely már az ötödik Tűzoltó Olimpiájára készül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában