Augusztus 20.

2023.08.15. 13:30

Erdő Péter bíboros megáldotta a Szent Korona virágszobrot Esztergomban +videó

A hagyományoktól eltérően nem megy Debrecenbe a Szent Koronát és a koronázási ékszereket ábrázoló hatalmas virágszobor, hanem az ünnepségek idejére is marad Esztergomban. A fantasztikus látványt nyújtó alkotást Erdő Péter bíboros augusztus 15-én, a Nagyboldogasszony mise után áldotta meg.

Pöltl Zoltán

Erőd Péter bíboros Nagyboldogasszony ünnepnapján áldotta meg a kompozíciót

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Az államalapítás idei esztergomi ünnepségsorozatát – szakítva a korábbi évek tradícióival – ezúttal az Erzsébet parkban tartják. A többnapos kulturális, közéleti eseménysor nyitányaként is felfogható a Szent Korona virágszobor megáldása. Az elmúlt években a Bazilika melletti téren állították fel a hatalmas kompozíciót, ahová sokan elzarándokoltak, hogy saját kezűleg fotózzák le a szobrot. 

Most nem kell a Várhegyre felkapaszkodni, ezúttal a Vízivárosban, a Duna partján lévő Erzsébet park várja az alkotás és a hétvégi ünnepség iránt érdeklődőket. Az áldásadási ceremónián Erdő Péter bíboros beszédében többek között rámutatott, hogy „a most megáldott Szent Korona virágszobor, hazánk királyainak emlékét felidézve nemzetünk szeretetére indít bennünket.” A bíboros imádságában arra kérte a mennyei Atyát, hogy Szent István és a többi szent király közbenjárására hallgassa meg a ma imádkozók kéréseit. A rövid szertartás a virágszobor megáldásával ért véget.

Az Esztergomban megrendezett augusztus 18-ától 20-áig tartó Szent István Napok alkalmával az Erzsébet Parkban felállított színpadon mások mellett látható lesz a temesvári Csiky Gergely Állami Színház, Roby Lakatos hegedűvirtuóz, a Veszprémi Kabóca Színház, a Magyarock Dalszínház, a Forrás Színház és a Babits Mihály Színház egy-egy produkciója, fellépése. 

Mellettük filmvetítések, gasztroudvar, gyermekfoglalkozások várják az ünneplő közönséget a Duna parti helyszínen. 20-án, 10:30-kor itt Novák Katalin köztársasági elnök mondja az ünnepi beszédet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában