Jegyzet

2023.08.31. 21:00

Elsejétől spórolnak a kőművesek, avagy császárok és bütykök nyomában

Jól hangzana, hogy ma este ismét lapozok egyet a naptárban, de nekem ez nem jön össze. Nem túl nagy, szemüveg nélkül mondhatni alig olvasgatható betűs, kis számítógépes asztalomon ingadozó lábakon álló idővonalam ezen hetének egy oldalán szomszédos augusztus utolsó, illetve szeptember első napja.

Fenyvesi Károly

A szikár tények sorába tartozik az is, hogy két nagyobbik unokánk, edzőtáborok, versenyek, párnapos nyaralások, a ma jönnek-e ebédelni, és ha igen, mikor össznépi nyári játék után holnap újra iskolába mennek. Más világot idéz egy emlék. Ezen a napon édesapám többször is eldünnyögte szakmája ismert mondását, holnaptól elkezdenek spórolni a kőművesek. 

Jön a rossz idő, kevesebb a munka, kevesebb a bevétel. Az építőanyagok korszerűsödésével ez már nem teljesen igaz, de a szöveg él bennem. A magunk mögött maradó augusztus egyik csodáját bárki érzékelheti. Ha egymás mellé tesszük ökölbe szorított két kezünket, a bal bütyke után a jobb bütyke következik. Ha soroljuk a hónapokat, ütögetjük a dudorokat, egymás mellett csak a július és az augusztus a bütykös. Harmincegy napos. Emberi csoda? Talán. Ami biztosabb, a híres római császár, Augustus Octavianus ugyanannyi napot akart magának a naptárban, mint a kollégájáról, Caesarról elnevezett júliusban van. 

Vélhetően még nagyon sok dologba magyarázzuk bele kitartóan nagyszerűségünket. Pedig szikár tények sorakoznak a háttérben. Néha nem is kis önzéssel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában