Fafaragó tábor

2023.08.18. 11:22

Elkészül Tatabánya szeretett fafaragójának, Gengeliczky Lászlónak emlékoszlopa (fotók)

Nagy fába vágták a fejszéjüket a Gengeliczky László Fafaragó Tábor lakói. Az idén is több projekten dolgoztak, ám a fő vállalásuk az alapító faműves emlékoszlopának elkészítése volt.

Kemma.hu

Balról Gengeliczky Dávid és testvére László, valamint Asztalos Zoltán és Pál Attila az emlékoszlop mellett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

A tábor lakói serényen dolgoztak a Bányászati és Ipari Skanzenben. A táborzáró előtti napon látogattuk meg őket. A tábor vezetője Gengeliczky Dávid, az alapító fia, és testvére, Zoltán mellett többen is serénykedtek a már majdnem kész alkotások körül. Az idén is sok vállalással indultak neki az egy hétnek. A fő projekt a Gengeliczky László emlékoszlop, amelynek elkészítése már korábban megfogalmazódott a csapatban, s az idén állt össze a koncepció. 

– Kharón ladikja a fő motívum, amelyen természetesen szerepel édesapánk kedvenc alakzata, a „babafej”, Batkó József idézet, és László Tibor egy szövege, amelyet korábban egy köszöntésére írt. Azt gondoltuk, ez fogalmazza meg legjobban a fa és az ember kapcsolatát – mesélte Dávid a készülő emlékoszlop mellett. Az idézetek jó hosszúak, így Pál Attilának van vele dolga, hogy megformálja a kis betűket.

Az emlékoszlop fölé készül egy burkolat, amely a vizet szimbolizálja, s óvja majd az oszlopot. Egy táblát is terveznek mellé, ahol a két éve elhunyt Gengeliczky László életének fontosabb adatai és egy QR-kód is szerepel; ennek segítségével bővebb információkhoz juthatnak majd az idén négy évtizede működő táborról és évtizedeken át azt működtető vezetőjükről. 

Várhatóan a Népház melletti Liget parkban helyezik el, hiszen az épülethez ezer szállal kötődött Gengeliczky László. Cs. Kiss Ernő vezetésével az első országos fafaragó tábor is innen indult, amelyet néhány év múlva vett át a tatabányai faműves. A kilencvenes évek közepén költöztek át a skanzenbe. Dávid 2018-ban vette át a tábor vezetését. 

– A Bánhidai Jókai Mór Óvoda teljes kerítését készítettük el két évvel ezelőtt. Hatalmas vállalás volt, s a jó kapcsolat az óvodával azóta is megmaradt. Az idén kis padokat készítettünk a gyerekeknek. Emellett néhány fa dombormű felújítását is felvállaltuk – mesélte Dávid.

A táborba érkezők nagy része már évtizedek óta bekapcsolódik a munkába. Érkeztek Szombathelyről, Kismarosról, Pilisborosjenőről, Veszprémről, Várgesztesről, Tatabányáról, Tatáról, Budapestről. Az idén egy helyi asztalos is csatlakozott a csoporthoz. Nagy tervük a fiatalítás, mivel jelenleg a legifjabb tagjuk 35 éves. Jövőre vélhetően felveszik a kapcsolatot több táborvezetővel is, hogy a fiatalok ellátogassanak majd a fafaragótáborba.

– Fontos a fiatalítás, és erre jó példák vagyunk a testvéreimmel. Negyven éve részesei vagyunk a tábornak. Belenőttünk a famegmunkálásba, van olyan táborlakó, akit kicsi gyerekként ismertünk meg, és máig is kiváló a kapcsolatunk – mondta Dávid.

A táborvezető a felújított fa domborművek kapcsán elmondta: nagyon sok olyan emlékmű van a városban, amelyek valamilyen módon kötődnek a táborhoz vagy édesapjához. Ezt az anyagot gondozni kell, így jó néhány már felújításra szorul. Persze ezek bonyolult vállalások, hiszen sokat nem lehet a helyszínen javítani. Ennek ellenére már gondolkodnak azon, hogy az egyik évben erre fókuszálnának.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában