Roma Nap

2023.08.09. 07:59

Éljen a jaksi! Szőlősön úgy játszanak a magyar kártyákkal a romák, mint sehol az országban

A roma nemzetiségi önkormányzat által szervezett szőlősi családi nap egyik különlegessége mindenképp a jaksibajnokság volt.

Kemma.hu

A jaksibajnokság immár hagyományos része a családi napnak

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Ahogy arról beszámoltunk, a hétvégén rendezték meg a roma családi napot Vértesszőlősön. Már hagyomány, hogy jaksibajnoksággal indul a program, miközben rotyognak a finom jellegzetes ételek a konyhában.

– Ez egy eredeti roma hagyományőrző kártyajáték, amely a snapszeren alapul. Nagy múltja van, több mint száz évre nyúlik vissza. Generációról generációra száll, számos országban jelen van. Vértesszőlősön harmadik alkalommal rendezzük meg a bajnokságot, a vármegye legjobb jaksisai vannak most itt. Minden generáció képviselteti magát – emelte ki a hazánkban egyedülálló bajnokság kapcsán Sztojka-Bihari Gusztáv, a Vértesszőlősi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Az ünnepélyes megnyitón Németh Ferenc, a Közösségi Ház kulturális menedzsere örömét fejezte ki a közösségi nap kapcsán.– Rendkívül örülök, hogy a kisebbségi önkormányzat ilyen mértékig és ilyen módon be tudott illeszkedni a település életébe. Nagyon szívesen látunk benneteket bármikor, hiszen szerves részeit képezitek Vértesszőlősnek – fogalmazott.

Ezt követően közösen elfogyasztották a reggel óta rotyogó finomságokat.
– Minden évben készítünk egy különleges ételt. A pörkölt kötelező, anélkül roma rendezvény nem lehet. Kétféle pörköltünk van, sertés és szárnyas, mellé pedig az úgynevezett cigány rizs, valamint még pácolt húsok is készültek. Itt mindenkinek jól kell laknia, erre kimondottan figyelünk minden évben – tette hozzá Sztojka-Bihari Gusztáv.

Majd kezdődtek a színpadi produkciók. Először roma nyelvbemutatót tartottak, amit a nemzetiségi táncbemutató követett.
– Sajnos azt tapasztalom országos szinten, hogy egy kicsit kihalóban van a roma nyelv. Mi ezt szeretnénk fellendíteni, főleg a fiatalabb generációkra vonatkozóan. Rengeteg népdalunk van, továbbá női és férfi táncbemutatókkal is készülünk. Mindezek azt bizonyítják, hogy nem felejtjük el ápolni a hagyományainkat.
Végül egész estig mulattak a jelenlévők a művelődési házban. Természetesen a kicsiket is várták izgalmas programok, mint például sokak kedvence, az arcfestés.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában