Fő a biztonság

2023.08.18. 11:30

Drágulnak a közlekedési bírságok, így reagáltak rá Tatán és Tatabányán

Szeptembertől harminc százalékkal kell többet fizetnie annak a sofőrnek, aki nem tartja be a közlekedési szabályokat.

Goletz-DeáK Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: W.Zs.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak szeptembertől, aki nem tartja be a közlekedési szabályokat. Bár már eddig is sokalották az autósok a bírságok összegét, nyár végétől még többet kel fizetni a szabálytalanságért. Míg eddig a gyorshajtásért 30-300 ezer forintról jött a csekk attól függően, hogy mennyivel lépték túl a sebességhatárt. Ez az összeg 39-390 ezer forintra emelkedik. És ha valaki nem áll meg a piros lámpánál 50 ezer helyett már 65 ezret fizethet. 

Zoltán napi szinten jár autóval a fővárosból Tatabányára az autópályán. Szerinte az emelés az autópályán haladókat nem fogja visszafogni. Aki rendszeresen közlekedik a távon, pontosan tudja, hogy hol vannak a fix traffipaxok és csak ott lassítanak le. De a férfi szerint, ha akarna se tudná betartani a sebességhatárt, ugyanis az autópályán fel kell venni a forgalom ritmusát. A többi autós sebességéhez igazodva tud biztonságosan haladni.

Pedig jobb lenne, ha az autópályán is mindenki betartaná a sebességkorlátozást. Ahogyan arról korábban beszámoltunk: már nemcsak a fix traffipaxok, hanem drónok is figyelhetik a gyorshajtókat. 

Az autósok morognak, a gyalogosok, kerékpárosok azonban örülnek az emelésnek. A megengedettnél gyorsabban száguldoznak az autósok Tatán, a Május 1. úton. Hiába a lámpás gyalogátkelőhely, félve mennek át a gyalogosok az úton. Marianna is a Május 1. úton lakik a Keszthelyi és a Komáromi út között. Az idős asszony elmondta, hogy a házuk előtti zebrához pár éve lámpát is kaptak, azonban még a piros jelzés ellenére se adják meg az elsőbbséget a gyalogosoknak. Ezért ha teheti inkább elsétál a Keszthelyi kereszteződéséig, hogy átkeljen a másik oldalra. 

Marianna szerint a közlekedési bírság megemelése jó lépés lehet a száguldozás megfékezésére. Ehhez viszont az kell, hogy mérjék is az autósok sebességét. Mint arról korábban beszámoltunk a Május 1. úton sajnos gyakoriak a balesetek : a külső sávban megállt az autó, hogy átengedje a gyalogost a Május 1. úton. A belső sávban a sofőr ezt nem vette észre és halálra gázolta a gyalogost. A vétkes sofőr 73-mal száguldott. 

Dunaalmáson és Neszmélyen is nagy problémát jelent, hogy a fő úton a megengedett sebességnél jóval gyorsabban haladnak át az autók és a kamionok. Sajnos a felelőtlen sofőrök ezzel mások épségét is veszélyeztetik. Mint arról korábban beszámoltunk: márciusban a kerékpározó nyugdíjas Szántó Mariannt nem kikerülte, hanem mellette, őt súrolva hajtott el egy kamionos. 

Marianna görcsösen a kormányba kapaszkodva próbált gyorsabban tekerni, nehogy a hatalmas jármű kerekei közé kerüljön. Már majdnem megúszta, amikor a kamion végén kiálló lámpa végül végigszántotta a kezét, a kamion után jövő menetszél pedig az útra dobta. A neszmélyi asszonynak az egyik keze szilánkosra tört, a másikon pedig a csuklója törött el, amikor a fejét védte az eséskor.

 A nyugdíjas hölgy örül, hogy emelik a bírságokat, azonban attól tart, hogy ez sem fogja visszatartani a száguldozókat. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában