Szakmai tanévnyitó konferencia

2023.08.23. 17:30

A főispán szerint vármegyénk színes oktatási palettával nyitja meg az új tanévet

Szakmai tanévnyitót szervezett az idén is az Oktatási Hivatal Győri Pedagógiai Oktatási Központja Tatabányán. Zsúfolásig megtelt a Vértes Agorája nagyterme.

Kemma.hu

Sok hasznos információ hanzott el a szakmai tanévnyitó konferencián

Forrás: 24 Óra

Fotó: VB

A pedagógusok, az oktató-nevelő intézményekben dolgozók számára már megkezdődött a tanév. Augusztus 20-a után már készülnek az intézmények a gyermekek fogadására. Ebben nagy szerepe van az aktuális információk átadásának is. Ezt segíti az elmúlt években az Oktatási Hivatal Győri Pedagógiai Oktatási Központja, akik szakmai tanévnyitón beszélnek az új tanévben tapasztalandó lehetséges változásokról. Így volt ez az idén is. A hívó szóra sorra érkeztek a vármegyéből a pedagógusok, akik hamar megtöltötték az Agora nagytermét.

A Tatabányai Árpád Gimnázium két tehetséges diákja hangolta a tanévnyitóra költeményekkel a pedagógusokat, majd dr. Kancz Csaba főispán köszönte meg a diákok felkészülését, s a nagy érdeklődést. Kiemelte: színes a megye oktatási palettája, hiszen alapítványi, egyházi és állami intézmények is működnek szűkebb hazánkban. Az idei esztendő több változást is hoz: már kihirdették a tanév rendjét is, amely több ponton tartogat újdonságot, s emelkedik a szabadságok száma, s a túlórák tekintetében is tisztul a kép – fogalmazott a főispán. 

Hozzátette ugyanakkor: a gyerekek azonban nem változnak. Akik most belépnek a rendszerbe, azok is vélhetően nagyon korán kezdték a mobiltelefon használatot, s bizonyára jól eligazodnak a virtuális valóságban. A pedagógusok ezekkel kapcsolatos kihívásai azonban elenyészőek ahhoz, amit a felsőoktatásban a mesterséges intelligencia megjelenése okoz. Hatalmas feladatokat ró az oktatásban résztvevő pedagógusokra, oktatókra. 

Tanév rendje

Az előttünk álló tanév szeptember 1-jén kezdődik és 2024. június 21-ig tart az általános iskolákban. Az őszi szünet október 27-étől november5-éig tart, 6-án már becsengetnek. A téli szünet előtti utolsó tanítási nap december 21. és január 8-án kell iskolába menni. 

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 27, és április 8-án csengetnek majd be. A középiskolákban is módosult a tanév rendje, s már kihirdették az érettségik időpontjait is. 

Az előadók között szerepelt a Belügyminisztérium és az Oktatási Hivatal képviselője is, majd a Klebelsberg Központ, a Pedagógiai Oktatási Központ képviselője lépett mikrofonhoz. 

Elhangzott több információ a jogszabályi változásokról, amelyeket fokozatosan vezetnek majd be. A végén egységes szabályozás vonatkozik majd az egész ágazatra. Szó volt néhány aktuális információról a béremelésről, az esélyteremtési illetményezésről, a teljesítmény alapú bérezés bevezetéséről is. A rendezvény végén átadták a bázisintézményi címeket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában