Koncerteket is szerveznek

2023.07.11. 06:40

Pikniket és véradást is szerveznek Tatabányán, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 54. Vándorgyűlésén

Fél évszázad után újra megyénkben a vándorgyűlés. Ötvennégy esztendővel ezelőtt az első alkalommal Tata, most pedig Tatabánya ad otthont annak a szakmai és kulturális programnak, amelyre hatszáznál is több vendéget vár a József Attila Könyvtár. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete tavaly választotta a megyei hatókörű intézményt 2023-ra a szakmai program helyszínéül.

Kemma.hu

Koncertek a parkban, a véradás a könyvtárban lesz

Forrás: JAMVK

Fotó: Jozsef Attila Megyei Konyvtar 2800 Tatabanya, Fo ter 2. HUNGARY

Július 12–15-ig szakmai tanácskozásokon, előadásokon 13 szekció-, műhely keretében foglalkoznak a legkülönbözőbb témákkal. Ilyen például a szakkönyvtárak feladata, a közösségteremtés, a zöldkönyvtári modellek, a felhasználó központú szolgáltatás-fejlesztések, a nemzetiségi programok, az e-book kölcsönzés, a mesterséges intelligencia, a drámapedagógia, a közgyűjteményi digitalizáció, vagy a biblioterápia. A teljesség igénye nélkül felsorolt címkéken túl szerepet kap a találkozó során a kultúra is, illetve a könyvtárosok egészsége. Így a résztvevők szűrővizsgálatokra, városi sétákra, a vármegye nevezetességeit bemutató kirándulásokra, sárkányhajózásra, via ferrata túrára, kerékpározásra, a Bányászati és Ipari Skanzenbe, a Tulipános Házba, koncertekre regisztrálhattak.

A tatabányai József Attila Könyvtár öko-tudatos szemlélete a vándorgyűlés szervezésében és lebonyolításában is jelen van. Az önkormányzat 30 kerékpárt biztosít a rendezvényre, melyek a tatai szálláshely és a programhelyszínek közötti közlekedést teszi lehetővé. A résztvevőknek a tatabányai vízbányából származó ivóvizet helyezik ki, és többször felhasználható, névvel is ellátható repoharakat adnak a konferenciacsomagban, így jelentősen csökkenthető a felhasznált, majd hulladékká váló üdítőitalos palackok mennyisége.

Nyitott rendezvények

Nyitott rendezvények is lesznek, amelyekre várják az érdeklődőket. Július 12-én,  szerdán 18.45 órakor a Shirley együttes akusztikus koncertje lesz a könyvtár melletti parkban, majd 20 órától Seamróg ír kocsmazene várja a látogatókat. 
Másnap 19 órától Makám lemezbemutató koncert, pénteken 18.30 órától Coffee City koncert, s pénteken 9 és 13 óra között a könyvtár kávézójában véradást szerveznek. 

A vármegye közösségei, művelődési házak, szakkörök, nyugdíjas klubok és magánemberek hónapok óta varrják azokat a vászontáskákat, amelyek kézműves foglalkozásból megmaradt, vagy felajánlásból származó textilből készülnek, szintén a fenntarthatóság jegyében. Így a résztvevők színes, egyéni táskákból választhatnak érkezéskor – melyben nem csak a poharat, de a jegyzetfüzetet, újrahasznosított papírból készült tollat és más személyes holmijukat is kéznél tudják tartani.

Az egyéni autós közlekedés kiváltására autóbuszokat biztosítanak a résztvevőknek reggel és este, illetve a távolabbi programok elérésére. A gyűlés hagyományos programja a kötetlen baráti találkozó, amelyre ezúttal a Vértes Kapuja Rendezvényközpontban, csodás természeti környezetben kerül sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában