Nemzeti Összetartozás Napja

2023.06.06. 17:50

Újabb emlékmű őrzi Szákszenden Trianon emlékét

Újabb emlékművel, Kondor József alkotásával gazdagodott az emlékpark: a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szervezett pénteki megemlékezésen leplezték le az alkotást.

W.Zs.

A megjelenteket Papp Attila Csaba polgármester köszöntötte, aki a közös múltidézés fontosságát is kiemelte beszédében. – Emlékezzünk azokra az elvekre és tartsuk azokat, melyeket őseinktől örököltünk: az együvé tartozás, a közösségben való hit, a család, a béke – mondta a település első számú vezetője.

Miként a honlapon olvasható, a szákszendi alkotó az emlékmű készítésekor olyan formákat, és szimbólumokat választott, amelyek mindenki számára jól ismertek. Ilyen például a kettős kereszt, a haranglábhoz pedig készített egy kis lélekharangot is, természetesen fából.

Papp Attila Csaba az önkormányzat nevében áldozatos társadalmi szerepvállalásáért, nagylelkű munkájáért emléklapot nyújtott át az alkotónak. Ezt követően Dr. Takács Ilona Rozványi Dávid „Összegyűltünk” című versét szavalta és Kószó-Nagy Ágnestől Wass Albert gondolatai arról szóltak, hogy számára mit jelent magyarnak lenni.

 Kondor József és Papp Attila Csaba leplezi el az emlékművet
Kondor József és Papp Attila Csaba leplezi el az emlékművet
Fotó: W. Zs. / Forrás:  24 Óra

Ezt követően Sugárné Damó Márta református és Sinkó-Szabó Lilla evangélikus lelkész megáldotta az emlékművet, melynek talapzatánál Papp Attila Csaba és Hartmann Imre alpolgármester elhelyezte a kegyelet koszorúját. Az emlékező tömeg végül közösen elénekelte a Székely Himnuszt.

A nemzeti összetartozás napi megemlékezés keretében vehette át Kókai Rita polgármestertől és Pósfai Csaba alpolgármestertől a Gyermelyért Érdemérmet dr. Kocsis Tamás, Gyermely és Szomor közös körzetének háziorvosa is.

A méltatás során elhangzott, a díjazott kiváló szakmai tudással, menedzserszemlélettel és szervezőkészséggel rendelkezik, céltudatos előrelátással rakta le a színvonalas betegellátás alapjait a településeken, ahol sikerrel alkalmazza a külföldről átvett jó gyakorlatokat is. 

A megemlékezés egyébként a református templomban tartott ökumenikus istentisztelettel kezdődött, ahol Kókai Rita köszöntötte a felvidéki Izsáról és Kürtről, az erdélyi Székelyhídról, valamint a kárpátaljai Beregszászról érkezett vendégeket is. Beszédében kiemelte: az a feladatunk, hogy a történelmi múlt fájó emlékein túl közös erővel jelent és jövőt építsünk. 

Pósfai Csaba, Kókai Rita és dr. Kocsis Tamás
Pósfai Csaba, Kókai Rita és dr. Kocsis Tamás
Fotó: W.P.

Petró Klaudia lelkipásztor az istentiszteleten hangsúlyozta: az összetartás üzenete arra ösztönöz bennünket, hogy higgyünk az Úristen erejében és önmagunkban. A résztvevők ezután átsétáltak az Összetartozás terére, ahol Sütő Judit, Kürt alpolgármestere megjegyezte: a békediktátum aláírása óta generációk nőttek fel, akik Trianonról és az első világháborúról csak a történelemkönyvekből tanultak, mégis a mai magyarokban, fiatalokban és idősebbekben egyaránt erős békevágy él. Erős Gábor országgyűlési képviselő elmesélte, hogy családját ezer szál köti a határon túli magyarokhoz, majd többek között arról beszélt, hogy a kormány elkötelezett a külhoni magyarság megsegítése terén. 

Közös ima
A megemlékezésen több beszéd is érintette a 21. század egyik legnagyobb konfliktusát, az ukrajnai háborút. A tavaly óta zajló harcok kapcsán Kókai Rita ezúttal is azt kérte a jelenlévőktől, hogy kulcsolják imára a kezeiket és közösen imádkozzanak a békéért. A rendezvényen a Gyermelyi Dalárda is közreműködött, mely az istentisztelet, valamint a koszorúzás alatt is több szerzeménnyel járult hozzá ahhoz, hogy a közös megemlékezés még meghittebb legyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában