Nyílt nap

2023.06.03. 12:10

Nyitott könyv a Liget és a Pagony belső élete

Nyílt nap volt az egykori professzor villájában.

Kemma.hu

Május 27-én a szélesebb közönség is megismerhette a Liget és Pagony belső életét

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Nyílt napot tartott május 27-én a márciustól működő esztergomi pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátó intézmény, a Liget & Pagony. A Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működő létesítményben ezen a szombati napon bárki beléphetett, hogy színes foglalkozások bemutatói mentén ismerje meg az intézmény belső életét, működését.

Barátokat, ismerősöket, érdeklődőket, a helyi közösség tagjait várták május 27-én a teljes, hivatalos nevén Dr. Leel-Őssy Lóránt Tábita Esztergomi Telephely, magyarázó nevén pedig Pszichiátriai Betegek Nappali Intézménye – Liget és Szenvedélybetegek Nappali Intézménye – Pagony falai közé és a házat körülvevő hangulatos kertbe. 

A fentieken túl pszichiátriai betegek közösségi ellátása, házi gondozás és függőségből való elterelés témákkal is foglalkozó létesítmény nyílt napján számos program várta az érdeklődőket. A nyílt nappal – mint elmondták – az volt a céljuk, hogy nyissanak a szélesebb közönség felé, hogy egy napra bárki beléphessen a felújított Leel-Őssy-villába, illetve annak arborétumszerű kertjébe és megismerkedjen az intézményben folyó pszichiátriai- és szociális munkával, a mindennapi foglalkozásokkal. 

A május 27-ére meghirdetett programok között több kreatív foglalkozás is szerepelt, de a Liget és a Pagony ellátottjai már előző nap a nyílt nappal foglalkoztak, amikor süteményt és limonádét készítettek az ünnepi alkalomra. Ez utóbbi üdítők a létesítmény kertjében található akác- és bodzanövényekből készültek. A tematikus napon a kert egy kedves, lombos részén fotósarkot alakítottak ki, díszlettel, jelmezzel. Itt akár az ellátottak, akár a vendégek különleges kellékek segítségével szelfit készíthettek magukról. 

Emellett készségfejlesztő társasjátékok, csapatok között zajló ügyességi játékos vetélkedő, néptánc foglalkozás, úgynevezett dekopázs technikával való kézműves ismerkedés, alkotás várták az érdeklődőket. A programok között szerepelt továbbá egy Szociális Cirkusz névre hallgató program is, mely – ez esetben a „közösségi” szóra, témára helyezve a hangsúlyt – a cirkuszi zsonglőrök világából ismert kellékekkel, így például különféle labdákkal, karikákkal és kendőkkel várta a vállalkozó kedvűeket. 

Ennek a módszernek az a lényege, hogy a cirkuszból ismert eszközökkel szociálisan hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élők vagy pszichiátriai érintettségű vagy függőségtől szenvedő emberek szociális, közösségi képességeik fejlesztését javítják. A nyílt nap alkalmával a fentieken túl még lehetőség volt ping-pongozni, kéznyomdával speciális nyomot hagyni az erre kijelölt falon, el lehetett merülni a virágkötészet rejtelmeiben, illetve megtekinthető volt a ház Lépcső Galériájában Lovas Árpád fotókiállítása is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában