Piaci körkép

2023.06.02. 06:58

Most kell epret (v)enni, de okosan! - 1000 forint különbség is lehet az árban

Napjaink villámesői és egyre melegebb nappalai gyakorlatilag az eperszezon végét jelentik. Tatabányai kereskedők szerint bő 2-3 hét van már csak hátra, és a lédús gyümölcs helyét lassan átveszi a meggy, a cseresznye és a dinnye.

Wágner Zsanett

A legtöbb helyen kedvezményt jelent, ha legalább egy rekesszel vásárolunk. Csak győzzük eltenni a nagy mennyiséget

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Ha a múlt év a szőlőé volt, lehet, hogy az idei az eperé lesz – ilyen és hasonló gondolatokkal keltünk útra és epermustrára. Laikusan azt gondoltuk, hogy a sok eső jót tesz a palántáknak, de Ézsöl András kereskedő épp ellenkezőjéről számolt be lapunknak. A tatabányai sportáruházzal szemben, a gyorsétteremnél érdeklődtünk az idei szezonról.

– Valóban jót tesz az eső, amikor még nincsen termés a növényen, csak virágzik. Amikor már folyamatosan érik és szüretelni kell az epret, a sok eső elverheti a termést – mondta András, aki három éve árulja a tatabányai helyszínen a szabadföldi epret. A kereskedő 1000 alatt adja kilóját, de csak abban az esetben, ha egy egész ládával kér a vásárló. A ládában egyébként 10 kilogramm gyümölcs is elfér. Ellenkező esetben 1500-at kér.

Ottjártunkkor is folyamatosan nőtt a sor, mindenki legalább fél kilogrammot vásárolt a szép nagyszemű gyümölcsből. Talán ez, talán más volt az ok, de több információt nem kaptunk a tatabányai, eredetileg lajosmizsei eperről.

Második megállónk Vértesszőlős volt, ahol Bodonyi Ferenc vásárolt epret az út menti ártustól. Visszatérő vendég, nagy szerelmese a Bordányból (Kecskemét közeli település - szerk.) érkezett szállítmánynak. Azt mondja, nagyon szeret ide járni, mindig friss az eper és nagyon finom. Jól tudja, hogy dzsemnek, lekvárnak és szörpnek is kiváló, de - miként fogalmaz – sosem éri meg az eper a másnapot. Nem kell cukrozni, elég édes anélkül is – mondja.

Eper
Sok helyen kapni, sokan is keresik, 2-3 hétig van még szezonja
Fotó: Viszló Balázs / Forrás:  24 Óra

– Háromszáz rekesszel érkezik minden hajnalban, csaknem 1500 kilogramm – veszi át a szót Sáhóné Marika, aki 5 kilót 7500 forintért ad. Abban az esetben, ha nem ládával viszi a vásárló a lédús gyümölcsöt, változik az ár is. Akkor már kilónként 1690. Az ár valamelyest alacsonyabb mint tavaly hasonló időszakban, ám az érem mindig kétoldalú – világít rá az eladó. Azt mondja, míg a termelőknek nyilván kevésbé előnyös az alacsony ár, a kereskedőknek az lesz a jó, mert amikor már 500–600-ra csökken, akkor jó egy kilót visz a többség. Most fél kiló számít átlagosnak, míg nemrég csak pár szem fogyott fejenként.

Jön a cseresznye, a meggy és a dinnye

Május közepén kezdett zuhanni az eper ára az újvárosi piacon, Tatabányán. A 4 ezer forintos kilós ár csaknem felére esett vissza és ezt az átlagot tartja ma is. Faluvégi János standjánál például 2450 forint. Az eper, a korábbi spanyol és görög importtól eltérően már hazai, vagyis szabadföldi és Lajosmizséről érkezik. Széles Gábor eladó szerint lassan itt az eperszezon vége és egyre inkább keresett standjukon a cseresznye, a meggy és a görög dinnye, ami Marokkóból érkezik, 950 forint a kilónkénti ára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában