Hagyományok

2023.06.09. 14:00

Közel hozták a bányászörökséget: minicsillét kaptak a tatabányai ovisok +videó, fotók

Kettős ünnep volt péntek a Szivárvány Óvoda udvarán. Délelőtt átadták a bányászhagyományokra emlékeztető minicsillét, délután pedig a felhőtlen szórakozásé a főszerep. Megtartják a hagyományos juniálist az apróságok és családjaik számára.

Wágner Zsanett

Egy-két közös fotó erejéig összeálltak az óvodások és a bányász hagyományőrzők az ünnepség végén

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Különleges ajándék került a Szivárvány Óvoda udvarára. Egy baráti beszélgetés során merült fel, hogy milyen jó lenne egy olyan műtárgy, amely jól tükrözi a város bányászathoz kötődő múltját. Összefogott hát több szervezet, egyebek mellett a Tatabányai Bányász Hagyományokért Alapítvány, Pintér Marcsi és az óvoda egyik munkatársa, Kurucz József ötlete nyomán. A szervezők remélik, hogy más óvodába is elindul hasonló kezdeményezés, amely közelebb hozza a bányász hagyományőrzést is a kicsikhez.

Az ünnepség délelőtt 10 órakor kezdődött, a bányászhimnusszal és a bányász hagyományőrzők dalaival, majd a Buci maci csoport előadása következett. A hivatalos megnyitón beszédet mondott Szücsné Posztovics Ilona polgármester, aki nosztalgikus pillanatokat idézett, hiszen egykor ő is a Szivárvány Óvodába járt.

Megtudtuk, hogy Dörömbözy Béla, a mementó készítője másfél hét alatt elkészítette a csille kicsinyített, élethű mását. Lapunknak tett nyilatkozata szerint több részletben gyártotta a fémből készült alkotást, a festést Pintér Marcsiék vállaltak. Béla korábban már “restaurált” csillét, így kellő rutinnal állt a feladat elébe - még ha annak mini változatát is kellett elkészítenie.

Az elkészült és leleplezett alkotást hatalmas örömmel fogadták. Többek között Duzsikné Barnafi Márta, a Szivárvány Óvoda intézményvezetője is. A történeti áttekintésből kitetszett, hogy az 1970-ben épült újvárosi óvoda akkor még 10, most 6 csoporttal működik. Jelenleg 115 gyermekkel foglalkoznak, a csoportok közül kettő kisebb létszámmal működik, a többi 20-25 fővel.

 Sok új kolléga dolgozik a Záray Márta Pihenőpark szomszédságában, de nem ritka a 30-35 éve itt dolgozó munkatárs. A gyermekek nevelésében nagy hangsúlyt kap a hagyományápolás, rendszeresen részt vesznek a bányászati múzeum gyerekprogramjain. Hagyomány - fogalmazott a vezető - hogy juniálist ünnepelnek, az évzáró kertipartira családokat várnak. Az apróságok tánccal és műsorral készültek, volt szöszmötölő, zsákbamacska, tombola illetve jótékonysági büfé, amelynek bevételét óvodai eszközbeszerzésre fordítják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában