Időjárás

2023.06.09. 11:26

Embert mentettek a vízben rekedt kocsiból, sarat lapátolnak az utakról megyeszerte +fotók

Tatabánya környékén adta a legtöbb munkát a tűzoltóknak, közutasoknak az éjszakai felhőszakadás.

Kemma.hu

Tatabánya határában is a sár az úr

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Sz. A.

Pécsi Norbert Sándortól, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy az elmúlt napok rendkívül csapadékos időjárásának köszönhetően Komárom-Esztergom vármegyében több helyen is vízátfolyás, sárelöntés okoz nehézséget a közlekedésben. Mint kiemelte, az elmúlt napokban érkezett, egész havi átlagnak megfelelő vízmennyiséget a vízelvezető rendszer nem tudja üzemszerűen elvezetni, nem erre vannak tervezve, és különösen igaz ez a környező területekre hulló, onnan lezúduló talaj, sár mennyiségére. 

Munkatársaik jelenleg, péntek délelőtt is nagy erőkkel dolgoznak a burkolatok tisztításán. A Tatabánya és Környe közötti útszakaszon, Tatabánya határában körülbelül 500 méter hosszon, Patárpuszta környezetében 100 méter hosszon, a kecskédi csomópontban, illetve Kömlőd térségében körülbelül 150 méter hosszon kell a munkatársainknak a környező szántókról lezúduló iszapot eltakarítaniuk. Tatabánya határában mi magunk is tapasztaltuk, hogy gőzerővel dolgoznak. A földeken állt a víz, az ipari parkban a rézsűt mosta ki az eső valamelyest a hátsó kis összekötő úton.

− Ezen túlmenően Gyermely térségében egy kilométeren, Szomoron 500 méter hosszon dolgoznak kollégáink gépi és kézi erővel a burkolat tisztításán.  Problémát jelent a következő napokra ígért csapadék elvezetése is, hiszen az árokrendszerek jelenleg is el vannak telítődve, illetve jelentős mértékben feliszapolódtak. Sajnos ezek tisztítása a jelenlegi időjárási körülmények között lehetetlen. Az árkok tisztításán túl szárazabb időjárás esetén később fontos feladatunk lesz a felázott, tönkrement útpadkák helyreállítása is − emelte ki Pécsi Norbert Sándor, aki szerint a burkolatok tisztítása feltétlen prioritást élvez, azonban a fent részletezett feladatok, a kártétel teljeskörű helyreállítása heteket fog igénybe venni.

Mindemellett, mint mondta, a károk pontos felmérésére jelenleg nem lehetséges, hiszen az árkok telítettek, a kimosódások nem láthatóak, illetve a környező ingatlanok mentesítése során másodlagos károk is előfordulhatnak. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a felhőszakadás és zivatar szűkebb hazánkban főleg tatabányai hivatásos tűzoltóknak adott munkát péntek hajnalban. Öt esetben a felgyülemlett eső miatt felgyűlt vizet szivattyúzták a hivatásos tűzoltók, de a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű, az úttesten felgyülemlett esővízben elakadt kocsi utasán is segítettek. Ő a Rákóczi Ferenc úton rekedt a járművébe, hajnal kettő magasságában. A tűzoltók az autót kivontatták a vízből, majd az út mellett biztonságba helyezték. Tatán, a Fekete úton egy fa dőlt ki, elfoglalva mindkét forgalmi sávot. A tatabányai hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel avatkoztak be és megszüntették az útakadályt.

Az esős idő miatt rengeteg sár került a vasúti pályára is Neszmély és Süttő között, amely miatt a szakaszon pótlóbuszokra van szükség. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában