Visszautasítás

2023.06.09. 06:57

Biztonságos otthona lehetne, mégis a komáromi utcát és a sátrat választja Magdi néni

Hiába ajánlottak fel többen is szállást a komáromi parkolóban sátorozó 85 éves Magdi néninek, ő inkább az utcán marad.

Goletz-Deák Viktória

Magdi néni már nem éhezik, de a lakhatása még mindig nem megoldott

Forrás: tények.hu

Külön apartmant kapott volna a 85 éves Magdi néni egy, a határhoz közeli szlovák kistelepülésen lévő szociális intézetben. Az épületet hatalmas park veszi körül, rengeteg programot, utazást szerveznek a lakóknak, akik emellett teljes ellátást kapnak.

Magdi nénit soron kívül helyezték volna el, akár azonnal is. Ehhez csak két orvosi vizsgálatra kellett volna elmennie, végül azonban ezekre nem kerülhetett sor. A szlovákiai Nagy Ernest, aki társaival eddig segítette Magdi nénit, teljesen elkeseredett.

– Bevallom, elsírtam magamat. Én azt hittem, hogy happy end lesz a történet vége, hiszen már sikerült elintézni a személyi igazolványt, a bankkártyákat és a biztosítást, már csak az állandó szállást kellett megoldani. Volt egy tatabányai fiatal pár, akik felajánlottak egy ingyenes szállást egy családi házban, de egy nyugdíjas is magához vette volna Magdi nénit. Ők oda is mentek hozzá, beszélgettek vele, én is próbáltam felvázolni neki a lehetőségeket, de nem volt jó semmi – sorolta szomorúan a fiatalember.

– A szlovák szociális otthonban is készségesen fogadták volna Magdi nénit, ott egy saját különálló kis lakrésze lehetne. Csak az előírt orvosi vizsgálatokra kellett volna eljönnie velünk. Meg is beszéltük, hogy jövünk érte és elvisszük, de végül nem akarta. Közel lakott volna hozzám, így megígértem, hogy akár naponta is meglátogatom, és felelőséget is vállaltam volna érte. De nem akart odamenni – mesélte szomorúan Ernest, akinek nagyon rosszul estek Magdi néni szavai.

– A végén már össze-vissza beszélt. Azt mondta, hogy neki senki sem segít, pedig mi naponta kétszer is jártunk hozzá, 200 kilométert autózva. Három különböző szállást is felajánlottak neki. A szociális intézményben még azt is engedték volna, hogy magával vigye a sátrát, ha esetleg úgy nagyobb biztonságban érezné magát. Próbáltuk észérvekkel meggyőzni, de mindenre nemet mondott. Végül megkérdeztem tőle, hogy mit szeretne. Erre azt válaszolta, hogy ott maradni a parkolóban. Ezzel nem tudok mit kezdeni, ha valaki nem kér a segítségből, erőszakkal nem lehet jót tenni vele – magyarázta a szlovák férfi, akinek még most is folyton azon jár az esze, hogyan segythetne Magdi nénin.

– Amikor kedden úgy zuhogott az eső, nagyon rossz érzés volt a tudat, hogy ő kint van a sátorban a parkolóban, arra gondoltam, biztos beázott, befolyt a víz, vajon van-e száraz ruhája. De muszáj megpróbálnunk túllépni, és olyanok megsegítésére fordítani az erőnket, akik szeretnék is a segítséget. Csak remélni tudom, hogy Magdi néni egyedül is boldogulni fog. De még mindig nagyon féltem – tette hozzá Ernest. 

Mint arról korábban beszámoltunk: Nagy Ernest először a Kemmának mesélt Magdi néni történetéről. A fiatal szlovák férfi volt az, aki azonnal a komáromi áruház parkolójában lakó néni segítségére sietett, miután az egyik közösségi oldalon kikerült róla egy poszt. Többek között azt is megtudtuk, hogy Magdi néni hónapokig a padon ülve töltötte a nappalokat és az éjszakákat, ha pedig esett az eső, behúzódott a tető alá.

Egyszerre megdöbbentő és szívszorító, hogy a téli hideget is odakint vészelte át. Magdi néni sorsa akkor fordult kicsit jobbra, amikor az áruház mellé nemrégiben egy vándorcirkusz érkezett. Az egyik artista ugyanis felfigyelt az idős nőre, és beszédbe elegyedett vele. Megismerve Magdi nénit, azonnal cselekedett, és vett neki egy sátrat. Magdi néni pedig még most is, hogy végre biztonságban, fedéllel a feje fölött élhetne, ebben a sátorban, a parkolóban szeretne maradni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában