Horváth Piroska-díj

2023.06.06. 15:30

Az esztergomi Duna Múzeumban idén is gazdára találtak a Horváth Piroska-díjak

A környezettudatosságot egyik fő témájának tartó esztergomi Duna Múzeum adott otthont az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület rendezvényének (EKÖKU), a Horváth Piroska-díj átadó kapcsán. Az általános- és középiskolás gyerekek számára kiírt pályázatra idén is a legkülönlegesebb, legerősebb anyagok nyertek.

P.Z.

Díjazták a legjobb pályamunkákat

Fotó: P.Z.

A Környezetvédelmi világnapon megtartott díjátadón a Duna Múzeum nevében Fehér Györgyi munkatárs köszöntöttel elsőként a rendezvényre érkezetteket, majd Horváth Zoltán, az EKÖKU elnöke vette át a szót. Mint felvezetőjében mondta, a díj 2015-ben elhunyt névadója, Horváth Piroska tanár, az egyesület alapító tagja példáját követendőnek tartják, mert a rendszeres, másokat szolgáló tevékenységgel szolgálta a környezetvédelem, a szemléletformálás területét, mégpedig a híres mondás, a „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” alapján. Cselekedeteivel, életmódjával tökéletesen igazolta ezt, tanári vonalon pedig ő volt az első a régióban, aki környezeti neveléssel foglalkozott. 

Az eseményen Horváth Zoltán rámutatott, hogy a pályázaton induló diákok, köztük a nyertesek munkáié is az okostelefon világából kiszakadva a természet felé fordulás volt hangsúlyos a beadott pályázati anyagokban. Az idén is a környezettudatosság jegyében meghirdetett pályázatra 12-19 éves korosztály jelentkezhetett, a beküldött anyagokat szakmai zsűri bírálta el. Elsőként Szinyei Nóra, az esztergomi József Attila iskola 8. osztályos tanulója természetbe kihelyezett tablói, figyelemfelkelő táblái miatt vehetett át elismerést, azaz emléklapot és könyvvásárlási utalványt. 

A Horváth Piroska-díjat, plakettet és emléklapot idén megosztva adták át, hiszen a testvérpár, Kugler Mátyás és Kugler Vince személyükben egy gyakorlati példamutatással elöljáró szemléletformáló, természetvédő horgász és egy madármegfigyelő, odúépítő indult a pályázaton, de ugyanabból a környezetvédelmet nagyban szem előtt tartó család tagjaként. Az eseményen még egy emléklapot és könyvvásárlási utalványt is átadtak, mégpedig egy pedagógusi elismerésként, melyet Bence Katalin ökoszakkör-vezető vehetett át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában