Mi lesz vele?

2023.05.30. 13:52

Videón a parkolóban sátrazó 84 éves Magdi néni komáromi otthona

Még mindig nem találtak szállást a 84 éves Magdi néninek, aki február óta egy komáromi áruház parkolójában él.

G. D. V.

Magdi néni már nem éhezik, de a lakhatása még mindig nem megoldott

Forrás: tények.hu

Lassan minden követ megmozgattak, mindenhova becsöngettek, hogy biztonságos, hosszú távú megoldást találjanak a 84 éves néni lakhatására. Magdi néni a Tények stábjának most megmutatta szerény kis „otthont” adó sátrát. A riporternek arról is beszélt, hogy volt olyan, mikor bizony éhezett is.

Volt olyan, hogy nem volt mit ennem, nem volt pénzem, de nem baj. Kibírom! Nézze meg, milyen sovány vagyok! Infarktust éltem át, de az is elmúlt

– mondta az ezüsthajú Magdi néni.

Nagy Ernest először a Kemma.hu–nak mesélt Magdi néni történetéről. A fiatal szlovák férfi sietett a komáromi áruház parkolójában lakó néni segítségére, miután az egyik közösségi oldalon kikerült róla egy poszt. Többek között azt is megtudtuk, hogy Magdi néni hónapokig a padon ülve töltötte a nappalokat és az éjszakákat, ha pedig esett az eső, behúzódott a tető alá.

Egyszerre megdöbbentő és szívszorító, hogy a téli hideget is odakint vészelte át. Magdi néni sorsa akkor fordult kicsit jobbra, amikor az áruház mellé nemrégiben egy vándorcirkusz érkezett. Az egyik artista ugyanis felfigyelt az idős nőre, és beszédbe elegyedett vele. Megismerve Magdi nénit, azonnal cselekedett és vett neki egy sátrat, hogy legalább valami kis fedél legyen a feje felett. 

Ernest elárulta, hogy Magdi néni nagyon nehezen kezdett el megbízni benne, mert sokan kisemmizték, becsapták már az élete során. A fiatal férfi azonban lassan kivívta a néni bizalmát: új személyi igazolványt és bankkártyákat csináltatott neki, megkereste a háziorvosát. Ismerőseivel rendszeresen visznek neki meleg ételt, üdítőt, bármit, amit kér vagy megkíván. Azonban a néni lakhatását még nem sikerült megoldaniuk.

– Magdi néni először ragaszkodott ahhoz, hogy a magyar oldalon lakjon egy kis külön lakásban. Elmondása szerint többször elvették a pénzét, kisemmizték, becsapták, így fél bárkivel is közösködni. Öregek otthonáról hallani sem akart. Azonban, ahogy telnek a napok, el kellett fogadnia, hogy szűkösek a lehetőségek. Amit találtunk szállást, nem tudná megfizetni. Érkezett felajánlás az ország több településéről is, de Komárom környékéről semmi. A néni azonban nem akar elköltözni. Itt élte le az életét, ehhez a környezethez ragaszkodik, amit teljesen megértek. És mi is szeretnénk rendszeresen látogatni később is – magyarázta Ernest, akinek sikerült meggyőznie Magdi nénit, hogy Komáromon kívül is keresgéljenek szállást.

– Már a szlovák oldalon is keresünk neki lakást, de hogy őszinte legyek, én akkor nyugodnék meg, ha egy öregek otthonában tudnánk szerezni neki elhelyezést. Ott azonban több éves várólisták vannak. De Magdi néni is kezdi már elfogadni, hogy ott kapna teljes gondoskodást, rendszeresen meleg ételt és orvosi ellátást. És így nem tudnák mások sem kihasználni. Természetesen ott is rendszeresen látogatnánk és figyelnénk rá. Mivel nincsenek hozzátartozói, nekem kellene felelőséget vállalnom érte – mondta a szlovák fiatalember, aki arról is mesélt, hogy egyik nap furcsa alakok próbálták magukkal vinni Magdi nénit a parkolóból.

– A Máltai Szeretetszolgálat tagjainak adták ki magukat, és este 10 órakor lámpával világítottak be a sátrába. Az mondták, hogy csomagoljon, mert megy velük. Szerencsére a néni nem dőlt be nekik. Úgy gondoljuk, hogy a nyugdíjára fájt a foguk – vélekedett Ernest, aki szerint Magdi nénitől már így is minden vagyonát ellopták.

– A néni bútorokkal, ruhákkal együtt került utcára legutóbbi albérletéből. Hogy azokkal mi lett, nem tudjuk. Annyit mondott, hogy a négy gurulós bőröndjét az irataival és a bankkártyáival együtt februárban lopták el tőle. Azóta él az áruház parkolójában. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában