Mentés

2023.05.29. 10:06

Több mint 15 métert zuhant a Pes-kőnél balesetet szenvedő fiatal

Igazi összefogásnak köszönhetően a riasztástól számítva 1,5 órán belül már a mentőautóban volt a szikláról lezuhant 15 éves fiú.

Kemma.hu

Vasárnap 14 órakor érkezett sms-ben a vértestolnai önkéntes tűzoltókhoz a riasztás, hogy a Pes-kőnél egy 15 éves fiú lezuhant a szikláról. A csapat azonnal indult egy kisebb tűzoltóautóval, illetve egy terepjáróval a helyszínre. Amikor kiérkeztek a tarjáni önkéntesek már a helyszínen voltak, de az ő nagyobb járművük nem tudott felmenni a hegyre, így a terepjáróval és a kisebb tűzoltóautóval közelítették meg a sziklát. Az út a korábbi nagy esőzések miatt is nehezen volt járható. 

Mint arról beszámoltunk: a bajba jutott kirándulóhoz a tatabányai hivatásos, valamint a vértestolnai, a tardosi és a tarjáni és héregi önkéntes tűzoltók érkeztek segíteni. 

Úgy tudjuk, hogy a szikla tetején már több civil, illetve önkéntes tűzoltó is volt. Köztük a lezuhant fiú szülei, akik sokkosan figyelték az eseményeket. A helyszínen volt egy héregi szabadnapos tűzoltó is, akinek mentős végzettsége van, illetve a tardosi csapatban is volt egy szintén mentős végzettségű önkéntes. Ők ereszkedtek le először a fiúhoz és állapították meg sérüléseit, illetve látták el. A hivatásos mentősök ugyanis a szikla aljához érkeztek autójukkal, így nekik hosszabb idő volt feljutni a bajba jutotthoz. 

Mint arról korábban beszámoltunk a fiúnak mindkét lábán nyílt törés volt, a bordája is eltört és pár zúzódást is szerzett. A tűzoltók szerint csoda, hogy ennyivel megúszta, hiszen legalább 15 métert zuhant és több sziklának is nekiütközhetett esés közben. Hogy lecsúszott, vagy leesett nem kérdezték, a fontos az volt, hogy minél előbb biztonságba helyezzék. A mentés közben folyamatosan tartották a kapcsolatot a mentésirányító központtal. 

Leeresztettek egy hordágyat, illetve elkezdtek kiépíteni egy kötélpályát, hogy biztonságosan tudják felvinni. Ehhez pár fát is ki kellett vágniuk, hogy legyen elég széles út a hordágynak és kísérőknek. 

Mivel a szikla teteje közelebb volt, így oda vitték fel kézben a hordágyat a tűzoltók, ott várta őket a vértestolnaiak tűzoltóautója és terepjárója. Utóbbiban tudták biztonságban elhelyezni a hordágyat, a tűzoltóautóval pedig a fiú szüleit, illetve a tűzoltókat szállították le a szikla alá, a Vértestolna szélén lévő bekötőúthoz, ahol addigra már mentőhelikopter és mentőautó is várta őket. Végül nem volt szükség a helikopterre, a fiút mentőautóval szállították a kórházba. 

Információink szerint 15:30-kor már a mentőautóban vizsgálták a fiút, 16 órakor pedig az utolsó segítők is elhagyták a helyszínt. A hatalmas rutinnak és az összehangolt munkának köszönhetően a csapatok együttesen 1,5 óra alatt biztonságba helyezték a sérültet.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában