Növények

2023.05.29. 20:17

Mérgező kerti növényekre figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központ

A csattanó maszlag, a csíkos kecskerágó és a gyöngyvirág is lehet mérgező. Cikkünkben összegyűjtöttük, még mikre érdemes odafigyelni a kertünkben.

Kemma.hu

Hányást, hasmenést, szédülést, fejfájást, bőrkiütéseket és légzési nehézségeket is okozhat a mérgező növények lenyelése

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A kertben található növények közül bár sok igazán szép dísznövény, de némelyikük súlyos egészségkárosodást okozhat - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményéből. Vannak olyan növények, melyek elfogyasztva okoznak mérgezéses tüneteket, és vannak, amelyek bőrrel érintkezve okozhatnak égési sérüléseket.

A kerti növényekben található mérgező hatóanyagok közé tartoznak az úgynevezett glikozidok, alkaloidok és szaponinok – ezek az erős hatású növényi vegyületek hatással vannak az idegrendszerre, a szív- és érrendszerre, a légzőrendszerre és a gyomorra.

Súlyos mellékhatásai is lehetnek

A mérgező növények lenyelése vagy bőrrel való érintkezése súlyos tüneteket okozhat, például hányást, hasmenést, szédülést, fejfájást, bőrkiütéseket és légzési nehézségeket. A növényi mérgezések tünetei nagyon széleskörűek lehetnek.

Ha gyermekünk valamilyen növényi részt, termést fogyasztott, vegyük ki szájából a maradványokat, mossuk ki a száját, mossuk le a bőrét (arcán, kezén) az esetleges irritáló hatás miatt. Próbáljuk kideríteni, hogy a növényből mikor és mennyit fogyasztott. Mérgezést okozó dózis vagy bizonytalan mennyiség bejutása esetén a méreganyag megkötésére aktív szén adható.

De vajon használ-e a mérgezés ellen a tej? 

Tévhit, hogy növényi mérgezés esetén tejet adunk az érintettnek, mert a tejfehérje a toxikus anyagok felszívódásának elősegítésével előre nem látható módon erősítheti a méreghatást. Kisgyermekek esetében a hánytatás sem megoldás, az esetleges komplikációk miatt. Kórházi ellátásban többnyire a gyomormosás az elsődlegesen alkalmazott eljárás, ezt követően pedig tüneti kezelés.

Kisgyermekes családoknál ajánlott mellőzni a mérgező díszcserjék és dísznövények ültetését. Érdemes a kertet, lakást körbejárni, beazonosítani a mérgező növényeket, és nem árt megtudni a növények pontos tudományos nevét. Ha a növény a kertből nem távolítható el, megoldás lehet, ha az elérhető magasságban található tetszetős bogyókat leszedjük vagy a növényt ideiglenesen elkerítjük.

A leggyakoribb mérgező kerti növények:
az amerikai alkörmös (Phytolacca americana),
a borostyán (Hedera helix),
a csattanó maszlag(Datura stramonium),
a csíkos kecskerágó (Euonymus europeus),
a fagyal (Ligustrum vulgare),
a farkaskutyatej (Euphorbia cyparissias),
a fehér fagyöngy (Viscum album),
a magyal (Ilex aquifolium),
a gyöngyvirág (Convallaria majalis),
a ricinus (Ricinus communis),
valamint a tiszafa (Taxus baccata).


 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában