Kiállítás a Puskinban

2023.05.25. 07:10

Képeken a Mátrix a tatabányai Bánhidai kisGalériában +fotók

A Bánhidai kisGalériában nyitották meg Szabó János fotóművész kiállítását. Horváth Sándor különleges zenei indítása után Vankó Éva, a Puskin Művelődési Ház vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Taizs Gergő költő vette át a szót, aki a Ligetben a közelmúltban megjelent versével vezette fel a mondandóját.

Kemma.hu

Szabó János (balra) és Taizs Gergő a megnyitón

Forrás: 24 Óra

Fotó: VB

Az emberember című költeményt követően a Mátrix című különleges hatást keltő fotókhoz kapcsolódóan a létezés, az észlelés lényegét boncolgatta. Példaként megemlítette Charlie Chaplint, aki egyszer elindult egy Charlie Chaplin hasonmásversenyen, és huszadik lett. A versenyzsűri megítélése szerint legalább tizenkilencen Chaplinnél is Chaplinebbek voltak. 

– A chaplini történet jó példázat arra, hogy az észlelés, a megismerés feltételekhez kötött és erősen határolt – tette hozzá Taizs Gergő, majd kiemelte: ha létezni annyi, mint észleltnek lenni, akkor logikailag helytálló, hogy észlelni annyi, mint létrehozni. A hétköznapi észlelés, azaz teremtés a maga közvetettségéből fakadóan jóval egyszerűbb és kevesebb réteggel rendelkezik, mint az isteni észlelés, azaz teremtés. A művészi teremtést, azaz alkotást valahol az emberi és isteni minőség között lehet.

– Ki állíthatná tehát ezek után, hogy a fotókon látható kerítésminta nem az ókori keresztényeket ábrázolja, akik üldözöttségükben a katakombákban gyülekeztek hitüket megélni? Vagy, hogy a fotókon látható ablaküvegek nem a jogaikért az utcára vonuló civilek? Vagy megfordítva: ha ezek az ablakok elindulnának egy ablak-hasonmásversenyen, vajon hányadik helyen végeznének? Mennyire ablakok ezek a jelenségek az egyének igazság- és esztétikummércéje szerint? – tette fel a kérdést Taizs Gergő, majd hozzáfűzte: törekedni kell rá, hogy Isten észrevegyen minket. De legalább arra, hogy valaki olyan észleljen, aki művészi tehetséggel bír. Például Szabó János, akinek alkotótevékenységét eddig elsősorban finom ívelésű tájképeivel azonosítottuk. 

Szabó János a Mátrix kiállítása kapcsán elmondta: a kiállított képei között van, amelyek évekkel ezelőtt készült el. A járvány alatt rendezgette a fotókat, és akkor vette észre, hogy a kerítések, az egyforma ablakok sormintája egységet, rendezettséget, akár Mátrixot alkotnak. A fekete fehér egységesebb küllemet ad az anyagnak. A különleges tárlat június 22–éig tekinthető meg a Puskin Művelődési Ház nyitvatartási idejében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában