Festői környezetben

2023.05.24. 21:00

Fotókon a Neszmély–Dunaalmás kerékpárút: már innen is letekerhetünk a Fekete-tengerig

Elkészült Neszmély és Dunaalmás között a kerékpárút 7,5 kilométeres szakasza. A tervek szerint hamarosan akár Bécsbe is eltekerhetünk, ha kedvünk tartja.

Goletz-Deák Viktória

Átadták a festői környezetben épült új útszakaszt

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Átadták a Dunalmás és Neszmély között épített 7,5 kilométer hosszú kerékpárutat, ami az EuroVelo 6 részeként valósulhatott meg. Az elkészült szakasz nem csak a megyei kerékpárút-hálózatba csatlakozik be, hanem a főútvonalon kijelölt EuroVelo 6 nemzetközi kerékpáros-hálózat része is, amely a Fekete-erdőtől egészen a Fekete-tengerig tart, és Magyarországon 420 kilométer hosszan halad a Duna mentén.

Az ünnepélyes átadón Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős államtitkára, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára, és Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő is részt vett.

Nagy Bálint államtitkár elmondta, hogy az építkezésnek három külön szakasza volt, ami szintén megnehezítette a tervezést, illetve a kivitelezést. A teljes projekt 1,2 milliárd forintba került. Révész Máriusz hozzátette, hogy a nemzetközi kerékpárútnak köszönhetően Bécsbe évente 200 ezer turista érkezik. A kormány úgy gondolta, hogy ha ezt tovább építik, akkor az osztrák fővárost meglátogató a turisták egy része Budapestre is eljönne.

– Nagyon nehéz volt a tervezés és a kivitelezés is. Köszönöm a kollégáimnak, akik segítettek az önkormányzatokkal, a vízüggyel való egyeztetésben, és a tervek előkészítésében. Jelenleg is több kerékpárút szakasz terve van az asztalunkon, már csak a szükséges fedezetet kell megteremteni, hogy elkészülhessenek – mondta az államtitkár.

Czunyiné dr. Bertalan Judit az átadón elmondta, hogy a kormány még 2011-ben szavazta meg, az EuroVelo 6-hoz való csatlakozást. Azóta rengeteg szervezésnek és munkának köszönhetően már több szakaszt is sikeresen átadtak vármegyénkben is. A Dunaalmás-Neszmély szakaszon biciklizők az útvonal kialakításának köszönhetően felfedezhetik a Duna árterének környezeti szépségeit. De sokaknak a munkába és iskolába járást is megkönnyíti majd, hogy biztonságos körülmények között, a gépjármű forgalomtól elválasztva közlekedhetnek. Illetve hamarosan átadásra kerül Gönyű és Komárom közötti szakasz is. 

Az átadás zárásaként a két államtitkár és az országgyűlési képviselő is két kerékre pattant és a helyi kerékpárosokkal közösen eltekertek Almásfűzitőig. 

Hidakat is építettek
Dunaalmás és Neszmély között 2,4 kilométeren 3,3 méter széles, teljesen új, önálló kerékpárút épült, 4,3 kilométeren 3,3 méter széles mezőgazdasági gépekkel vegyes használatú szakaszt alakítottak ki, míg további 800 méteren a meglévő helyi utakat újították fel, eligazodást segítő táblákat helyeztek ki. A beruházás részeként, kényelmes lehetőséget biztosítva egy-egy rövid megállásra,  Dunaalmáson és Neszmélyen is kerékpáros pihenőt építettek. A kerékpárút Dunaalmás és Almásfüzitő határánál indul, áthalad a vasúti síneken, ahol egy új, fénysorompót építettek ki. Majd a vasútvonal Duna felöli oldalához közel halad tovább. Dunaalmáson az Izsán árok felett egy 5,5 méter hosszú közúti híd, míg Neszmélyen a Nyáraska-patak felett egy 5 méter hosszú kerékpáros híd épült.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában