Alapkőletétel

2023.05.17. 13:55

Fogyatékkal élő embereknek épül 4 új lakóépület Esztergomban

Negyvennyolc új támogatott lakhatási férőhelyet alakít ki az Irmák Nonprofit Kft. Esztergomban. A mintegy 1,2 milliárdos projekt keretében négy új lakóépület épül, de eszközöket és két mikrobuszt is beszereznek.

Walczer Patrik

Kiss Dávid, Szebenszki Bence, Fülöp Attila és Erős Gábor időkapszulát is elhelyezett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A rendezvényen Szebenszki Bence cégvezető elmondta: a családi vállalkozásként működő IRMÁK értékeire építve hiszik azt, hogy a családias, kis létszámú lakókörnyezet jelenti a szociális szolgáltatások jövőjét. 2017-ben döntöttek úgy, hogy az albertirsai és a csobánkai nagy lakóintézményüket a Magyarország kormánya által biztosított 2 milliárd forintnyi forrásból kitagolják. Azóta támogatott lakhatási házakat és szolgáltató központokat hoztak létre Esztergomban, Kesztölcön, illetve Albertirsán.

A cég újra sikeresen pályázott, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) „Szolgáltatás bővítése kiváltás után” című pályázat keretében 1,2 milliárd forintot nyertek el. Reményei szerint a kivitelezés év végéig befejeződik és a tervek szerint január 1-től 48 értelmi fogyatékkal élő személynek biztosíthatnak lakhatást.

Az intézmény lakóinak műsorát követően Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára ismertette, hogy a szervezetek és a kormányzat együttműködéseként országos viszonylatban is újra szintre lép a fogyatékosügy támogatása. A 16 milliárd forintos program keretében huszonöt civil, kilenc egyházi és egy önkormányzati szervezet vállalkozott arra, hogy jobb körülményeket, szebb életet biztosítsanak a fogyatékossággal élők számára.

Az intézmény lakói műsorukkal mutatták be, hogy mivel töltik mindennapjaikat
Az intézmény lakói műsorukkal mutatták be, hogy mivel töltik mindennapjaikat
Fotó: Walczer Patrik / Forrás: 24 Óra

Bízik benne, hogy az egyes helyszíneken családias légkörű, közösségi befogadást erősítő ellátásban részesülhetnek a lakók. Az ünnepségen részt vett Steindl Balázs esztergomi alpolgármester, Horváth Szeder Gábor, az Esztergomi Járási Hivatal vezetője és Papp Ágnes, az ÉTA Országos Szövetség elnöke is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában