Érettségi

2023.05.10. 17:30

Érettségi: Fotókon, videón a törimegoldások - Auschwitz volt a legkapósabb

Történelemből 75 ezernél is több diák vágott neki szerdán a vizsgáknak.

Kemma.hu

Ubul, a ballagásra kapott plüssmackó is helyet kapott a padsorok között

Fotó: Szalai Klaudia

Kabalákkal és atlasszal a kezükben érkeztek a tatabányai Árpád Gimnázium diákjai a történelemérettségi megmérettetésére. A reggeli órákban sokan izgultak, ám meglepetésükre a tavalyi évekhez képest könnyebb feladattal kellett megbirkózniuk. Sokan a minimum ponthatár elérését tűzték ki célul, ám a vizsga befejeztével már a négyes érdemjegyben is reménykednek.

Olyan könnyű volt az idei érettségi, hogy még „Ubul” is levizsgázott
Csokoládé és kóla is került a vizsgázók túlélőcsomagjába
Fotó: Flajsz Péter

Az írásbeli vizsga első részében a diákoknak 12 rövidebb feladatot kellett megoldaniuk, például a középkori építészetről, Hunyadi Mátyás uralkodásáról, a Rákóczi-szabadságharcról, a sztálini Szovjetunióról, az osztrák–magyar kiegyezésről, a trianoni békediktátumról, a mai magyarországi szociális ellátórendszerről, valamint az 1956-os forradalomról és az Európai Unióval kapcsolatban is kaptak kérdéseket.

A feladatlap második részében két témáról kellett esszét írniuk. A vizsgázóknak egy egyetemes történelemre vonatkozó rövid feladatot és egy magyar történelemre vonatkozó hosszú feladatot kellett kidolgozniuk. A témák közül Julius Caesar egyeduralmáról vagy az auschwitzi koncentrációs táborok működéséről írhatták az érettségizők a rövid esszét, míg a hosszúnál Széchenyi István gazdaság fejlesztésre irányuló gyakorlati tevékenysége és a rendszerváltozás eseményei közül választhattak. Mint azt a tatabányai Árpád Gimnázium diákjai elmondták, a legtöbben az auschwitzi koncentrációs táborok működését és Széchenyi István gazdaság fejlesztésre irányuló hosszúesszét választották.

Az Oktatási Hivatal közleményéből az kiderült, hogy a történelem érettségi feladatsorának kiszivárgásáról tényként beállított feltételezésekkel ellentétben a feladatlapok idő előtt nem kerültek ki a szigorúan zárt, ellenőrzött rendszerből, azokat arra illetéktelenek nem ismerték meg.

A Kisalföld.hu-nak köszönhetően pedig ezúttal is rendelkezésünkre áll a feladatsor videós elemzése két részletben, amit Németh Tibor, a Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója oldott meg. Így ti is tesztelhetitek tudásotokat, ha szeretnétek. A videók alatt pedig szintén megtalálható a konkrét feladatsor egy galériában. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában