Nagy munka

2023.05.04. 10:07

Bajóton is felveszik a harcot a villámárvizekkel

A Duna felé folyó kis Bajóti-patak alkalmanként nagy községi gondokat tud okozni. Volt olyan nyár, amelyen a villámárvizek négyszer öntötték el a falu alacsonyabban fekvő részeit, hömpölygött a sáros ár a főutcán.

F. K.

Ahol szükséges, átépítik a kapubejárót

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. K.

A megoldást kereső bajóti önkormányzat vármegyei támogatással, egy pályázaton 75 millió forintot nyert el el a csapadékvizek megnyugtatóbb elvezetésére. A munkálatok részeként egy lábatlani cég öt főutcai átereszt újít fel, dolgoznak a patakba csatlakozás műszakilag fontos méterein is.

A változás sokrétű lesz. Például tisztítják az átereszeket, a leromlott állapotú aknák helyett méretezést követően, újakat készítenek, telepítenek, a szakemberek véleménye alapján néhány helyszínen burkolt árkot alakítanak ki. A változások egy másik elemeként a patakmeder előtti métereken alkalmanként kőrakatot alakítanak ki. A munkálatok döntő része úgymond földalatti munka, látványosabb változás, hogy ahol szükséges, átépítik az épületek előtti kapubejárókat. A feladatok egyik elemeként teljes hosszában feltárnak egy magánterületen keresztül kiépített, harminchat méter hosszú, négyszög szelvényű burkolt csatornát, kijavítják az esetleges betonszerkezeti hibákat.

A 114. és 116. számú lakóingatlanoknál az áteresz mindkét oldalán elbontják az aknát, a két új, monolitbeton akna áteresztő képessége nagyobb lesz. A korszerűsítés több elemekének egyikeként a 114. sz ingatlan előtti rácsos folyókát elbontják. Az Arany János utca építéssel nem érintett szakaszán a földárkot úgymond újraprofilozzák.

Ha leszakad
A hozzáértő szakemberek szerint, hétköznapi szóhasználatban akkor jelenthetjük ki, hogy egy villámárvíznek szemtanúi, elszenvedői, vagy aktív fotósként, esetleg videósként boldog élvezői lehetünk, ha rövid idő alatt úgymond leszakadt az ég felettünk is. A gyakorlatban ezen jelenség közben tíz milliméternyi eső is lehullhat odafentről egy-három óra alatt. Miért kapta ez a nagy zuhé a villám titulust? Kicsit hasonlít egy villámháborúhoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában