Fejlesztések

2023.05.30. 19:48

300 millió forintból újult meg Esztergom fő turisztikai területe

A hatalmas beruházás a Szent István tér rendezésén túl egy Tourinform Pont létrehozását is eredményezte.

Kemma.hu

A Szent István térnél lévő új Tourinform Pont

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

A Szent István tér megvalósult turisztikai célú fejlesztései témában tartottak sajtótájékoztatót Esztergomban május 30-án. A Szent Adalbert Központban megrendezett eseményen a város idegenforgalmi szempontból leginkább érintett területének elmúlt években történt változásairól, illetve Esztergom átfogót turisztikai képének bemutatásáról adtak számot.

Hernádi Ádám polgármester köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, hogy a több, mint 300 millió forintos beruházásban a Szent István tér rendezésén túl egy Tourinform Pont létrehozását is eredményezte. A város első embere rámutatott, hogy a 2021 januárjától 2022 novemberéig tartó fejlesztési folyamatban Esztergom a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft-vel közösen dolgozott konzorciumban. 

Esztergom, fejlesztés, Hernádi Ádám
Hernádi Ádám polgármester a 300 milliós forintos beruházásról beszélt
Fotó: P. O. Z. / Forrás: 24 Óra

Hernádi Ádám hangsúlyozta, hogy a cél az volt, hogy világörökségi várományos helyszínként a Várhegyen, a Bazilika előtt elhelyezkedő Szent István téren olyan fejlesztések történjenek, melyek méltók ehhez a ranghoz és a környezethez. Suhajda-Molnár Anikó, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese beszédében kiemelte: 

Esztergomban az elmúlt években példaértékű infrastrukturális fejlesztések történtek, és az ide érkezőknek nyújtott szolgáltatások is komoly változásokon mentek keresztül.

Az MTÜ turizmus-stratégiai megvalósításért felelős vezető hozzátette: a komplex vallásturisztikai kínálat mellet elég csak a határon átnyúló kerékpár-kölcsönző rendszert vagy a népszerű kisvonatot említeni. Ezután egy szakmai portált idézett: „Példaértékűen összehangolt, egymásra épülő fejlesztéssornak köszönhetően Esztergom egy otthonos, barátságos, családias és élhető turisztikai célpont, ahová szívesen térnek vissza a látogatók.” 

Esztergom, fejlesztés, Hernádi Ádám
A Várhegy és rajta a Szent István tér a leglátogatottabb esztergomi turisztikai hely
Fotó: P. O. Z. / Forrás: 24 Óra

A tájékoztatón felszólalt Török Csaba, a Bazilika plébániai kormányzója is, aki többek között elmondta: „Az esztergomi Várhegy kiemelt turisztikai helyszín, amire emlékeztet az is, hogy Nemzeti Emlékhely rangban is áll. Ez egyben azt is jelenti, hogy a város szívében e ponton találkozik a történelmi és kulturális örökség, a vallási központ jelleg és természetesen a turizmus, illetve egyházi értelemben ez Magyarország fővárosa is.”

Rámpa és infópont
Szekér Zoltán, az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a tájékoztatón kifejtette, hogy a Szent István tér előtti rész, a rámpa 7300 négyzetméteres zöldfelülete, 740 négyzetméteres járdafelülete és további 470 négyzetméteres része újult meg, illetve 15 új fával, 18 paddal és 26 kandelláberrel egészült ki. Az ügyvezető a Tourinform Pontról elárulta, hogy az egy 12 négyzetméter hasznos alapterületű irodakonténer, informatikai eszközökkel is felszerelve, de beszélt a 7 nyelvre lefordított és 30 ezer példányban kiadott Várhegy arculati kiadványról is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában