Kemma.hu podcast

2023.05.17. 19:24

10-ből 4 ember teszi kockára az életét a hátsó ülésen - te ugye nem vagy köztük? - PODCAST

Magyarországon 1976 óta kötelező a biztonsági öv használata, 1994 óta pedig már a hátsó ülésen utazók számára is kötelező. Ezzel ellentétben, még mindig nagyon sokan nem kötik be magukat. A jelenlegi szabályokról a Kemma podcastben Racsné Galambos Gréta r. őrnagy, a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjével beszélgettünk.

H.A.

A biztonsági öv használatának fontosságára hívta fel a figyelmet a vármegyei rendőrség szóvivője

Forrás: 24 Óra

Fotó: F.P.

Övet használva a sérülések súlyossága is alacsonyabb, sőt egyes esetekben a sérülés akár el is kerülhető. A felnőttek mellett, a gyermekekre is vonatkoznak szabályok, így a 150 centiméternél alacsonyabb gyermek, csak a testméretéhez és a testsúlyához igazítható gyermekbiztonsági eszközben szállítható. 

Egy országos felmérés szerint az első ülésen utazók 88 százaléka, míg a hátsó ülésen utazók 57 százaléka használja a biztonsági övet, a gépjárműben utazó gyermekek közül 10-ből átlagosan 4 olyan van, aki megfelelő védelem nélkül vesz részt a közlekedésben.

Tapasztaljuk mi is a vármegye útjain, hogy ez még mindig nem egy automatikus mozdulat

 – mondta el a szóvivő. A Roadpol akció keretében is az volt a tapasztalat, hogy sokan nem használnak biztonsági övet, akár sofőrként, akár utasként utaznak az autóban és a gyermekbiztonsági rendszerekkel kapcsolatban is vannak hiányosságok. 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában