Róma

2023.04.01. 21:36

Új címtemplomot kapott Ferenc pápától Erdő Péter

A hagyomány szerint itt bizonyította be Isten a fölényét a mágus pogány hatalma felett. Az ezért imádkozó Szent Péter térde nyomát azóta is őrzi a Szent Franciska-bazilika.

Kemma.hu

A Szent Franciska-bazilika Rómában

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dimitrios P

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye számolt be arról, hogy Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégium dékánja a minap arról értesítette Erdő Péter bíboros, prímást, hogy új címtemplomaként a Szentatya a Forum Romanum közelében álló Szent Franciska-bazilikát (Basilica di Santa Francesca Romana, másik nevén Santa Maria Nova) jelölte ki. A bazilika ezt megelőzően a 2022-ben elhunyt Angelo Sodano államtitkár, bíboros címtemploma volt, ezért külön megtiszteltetés, hogy azt Ferenc pápa a magyar főpásztor számára jelölte ki. Erdő Péter bíboros korábbi címtemplomát, a római Szent Balbina-templomot állagának súlyos megromlása miatt bezárták.

Mint írják, a bíboros új címtemploma – a hagyomány szerint – azon a helyen áll, ahol Simon mágus megpróbálta bebizonyítani Péter és Pál apostoloknak, hogy pogány hatalma nagyobb, mint az övék. A mágus lebegni kezdett a két apostol előtt, amikor Péter térdre borult és imádkozott, kérve Istent, hogy bizonyítsa fölényét – mire Simon elesett és meghalt. A követ, amely az imádkozó Szent Péter térde nyomát őrzi, a templom déli kereszthajójának falába építették be.

A templom másik fontos nevezetessége, hogy jobb oldalhajójában nyugszik IX. Gergely pápa. A 9. században alapított templomban található Római Szent Franciska sírja is, aki Róma szegényeinek pártfogója volt, XI. Piusz pápa pedig a gépjárművezetők védőszentjévé emelte. Ünnepnapján, március 9-én az autósok egészen a Colosseumig sorakoznak, hogy áldásban részesüljenek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában