Felfedezés

2023.04.23. 13:35

Fiatal esztergomi karmester diadalmaskodott az országos tanulmányi versenyen

Első helyezést ért el Szabó Márk az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) művészeti és művészettudományi szekciójában. Az ambiciózus esztergomi karmester Franz Xaver Kleinheinz zeneszerző munkásságával és egy misekompozíciójához köthető kutatásával nyerte meg a kategóriáját.

W.P.

Szabó Márk vezényelte a zenakart

Forrás: 24 Óra

Fotó: W.P.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendéke – aki jelenleg Erasmus-ösztöndíjasként a Hochschule für Musik Hanns Eisler hallgatója – mindig is érdeklődött a városhoz köthető zeneművek iránt. Ebből a célból ment el az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtárba, azaz a Biblitheca-ba, ahol lényegében Seyler Károly, a bazilika első karnagya után kutatott.

– Kikértem az adatbázisból a hozzá köthető műveket, közben rátaláltam egy érdekes partitúrára, vagyis egy olyan kézzel írt dokumentumra, amelyben a zenekari szólamok vannak összeírva. Ez egy kevésbé ismert szerzőtől származott, az elején pedig volt egy latin nyelvű ajánlás, melyet Rudnay Sándornak, egykori esztergomi bíborosnak írt – mondta.

Szabó Márk ezután sikeresen pályázott az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjra, így elkezdhette a kutatását. Mivel mesterképzésen tanul, így kötelező vállalásként el kellett indulnia az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) tanulmányi versenyén, amely iránt egyébként is érdeklődött. Mintegy 40 oldalas, publikációszerű dolgozatot készített és tartott egy előadást a Zeneakadémián. Pozitívan értékelték a munkáját, így végül lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen az országos fordulóban is.

– A dolgozat lényege, hogy sikerült kiderítenem, hogy ki a zeneszerző és főleg német nyelvű lexikonokból összegyűjtöttem mindazt, amit érdemes tudnunk Franz Xaver Kleinheinz-ról. Haraszti Emil zenetörténész az 1930-as években szintén foglalkozott már az ő életével, én az említett kutatást egészítettem ki, továbbá a kéziratos miséből készítettem egy digitálisan szedett kottát – mesélte.

Az esztergomi karmester bízott benne, hogy dobogós helyen végezhet, vagy hogy különdíjban részesül, de arra nem számított, hogy megnyerheti a versenyt. Közösségi oldalán köszönetet mondott témavezető tanárának, Dr. Kamp Salamonnak is. Úgy véli, ha egyszer lesz rá lehetősége, mindenképpen érdemes lenne koncertként előadni a misét, hiszen egy érdekes, egyben ismeretlen zeneműről van szó.

Gyakorlat
Szabó Márk március végén rendezte meg barátjával, Szekrényessy Csanáddal, a Zeneakadémia zongoraművész hallgatójával Esztergomban a II. Reményi Károly Emlékhangversenyt, melyen több százan vettek részt. Már készülnek a jövő évi koncertre is, elképzeléseik, terveik megvalósításához további támogatókat is keresnek. Szabó Márk ezen a héten Csehországban, Karlovy Vary-ban vesz részt egy zenei gyakorlaton, pénteken pedig a helyi szimfonikus zenekart fogja vezényelni egy hangversenyen. Mindemellett Berlinben is lesznek rendezvények, ahol szintén kezébe veheti a karmesteri pálcát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában