Emlékműsor

2023.04.02. 07:10

Fejedelmien játszottak R. Kárpáti Péterék Oroszlányban

A helyi Rákóczi Szövetség A fejedelem című oratorikus emlékműsorral tisztelgett a napokban az utolsó erdélyi-magyar fejedelem nagysága előtt. Az eseményt az oroszlányi Kölcsey Központ és Könyvtár kiállítótermében tartották. Az országgyűlés nyolc évvel ezelőtt hivatalosan is Rákóczi Ferenc születésnapját – március 27. – emléknappá nyilvánította.

W. Zs.

Rákóczi Ferenc nagysága előtt hajtottak fejet R. Kárpáti Péter

Forrás: HB Bors

Fotó: Hatlaczki Balázs

Csaknem hetven érdeklődő hallgatta meg az előadást, amelyben közreműködött Lakatos Dóra énekművész, Czető Ádám és R. Kárpáti Péter színművész. Az előadáson elhangzott, hogy II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem nevéhez fűződik egyebek mellett a nemzet iránti teljes önfeláldozás, a magyarság nemzetté kovácsolása, és a leghosszabb ideig tartó szabadságharc. Ennek bukása után sem választotta a császár által felajánlott megalkuvást, behódolást, hanem inkább örökös száműzetésbe vonult.

További érdekesség, hogy Rákóczi életét nyomon követhetjük a vele sírig kitartó, hűséges bujdosótársa és rajongója, Mikes Kelemen híres törökországi leveleiből, visszaemlékezéseiből. Egyebek mellett azt a vallomást is, hogy „Üzenem a jövőbeli gyermek nemzedéknek Magyarországon, hogy tiszteljék hazájukat és becsüljék, hogy ezen a földön élhetnek. Őrizzétek meg értékeit és emlékeit! Beszéljetek róla úgy, mintha kincs lenne!” 

Az egyórás előadáson megelevenedett a kuruc kor, a szabadságharc, az életrajzi elemeken túl a kor népzenei és balladavilága. A megemlékezés a Szent Borbála téren folytatódott. Dr. File Beáta jegyző és Lazók Zoltán az önkormányzat nevében elhelyezte a kegyelet virágait a II. Rákóczi Ferenc emlékére emelt mellszobornál. Nagy Csaba, a szervezet elnöke és az esemény résztvevői is lerótták tiszteletüket. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában